Două măsuri economice majore: produsele de bază, la preț plafonat până la finalul lui 2024 și program scurt pentru magazine în weekend. ”O gură de oxigen” spune prof. Coșea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @mrsiraphol
FOTO: Freepik @mrsiraphol
Prof. Mircea Coșea a explicat de ce plafonarea adaosurilor la prețul alimentelor de bază este ineficientă, dar și unde ar trebui să lucreze guvernanții.

Analistul economic, prof. Mircea Coșea, a comentat pe tema plafonării adaosurilor la prețul alimentelor de bază, până la finalul anului, după cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Totodată, prof. Coșea a afirmat că propunerea de închidere a marilor magazine, la sfârșitul săptămânii, ar putea să vină, în special, în sprijinul angajaților, plătiți insuficient, dar și cu un timp mare de prestare.

”Plafonarea este o măsură care este mai mult propagandistică, de imagine. Arată că statul vrea să facă ceva și să îi ajute pe cei care au probleme mari cu veniturile.

În practică, ea este ineficientă din două motive, care sunt de fapt cunoscute, toată lume le vorbește și le știe. Și anume, marja de profit rămâne aceeași, scad prețurile într-o parte, cresc în altă parte, deci per ansamblu rămâne aceeași creștere de prețuri.

Mai rău este că apar niște fenomene negative și anume, reducerea gramajului la anumite produse (n.r. pentru a menține același preț la raft) ceea ce este foarte rău și dispariția unor anumite sortimente de pe piață, pentru că plafonarea se face pe sortimente, nu pe produse. Sortimentele care sunt plafonate se reduc sau chiar dispar și rămân cele care nu sunt plafonate.

Măsura aceasta nu are în niciun fel o eficiență, așa cum guvernul  dorește să aibă. Mă rog, arată că există o preocupare, dar este greșită. Ar trebui să se lucreze la costuri.

Costurile la aceste produse de bază sunt foarte mari, mai ales la produsele interne, pentru că noi, nu numai că avem cea mai mare inflație, ci și cele mai mari costuri, la energie, la îngrășăminte, la apa pentru irigații, la salariile din agricultură, mecanizatorii, care acum sunt niște IT-iști, pentru că tractoarele sunt foarte complexe.

Există alte posibilități, dar aici nu se face nimic. La energie nu se lucrează, ba dimpotrivă, s-ar putea ca plafonarea să dispară și lucrurile nu sunt deloc bine bine-venite.

Nu se merge deloc pe ideea producției interne,care ar trebui să fie stimulată de stat, să facă o concurență loială importurilor și să reducem costurile”, a explicat prof. Mircea Coșea la Realitatea Plus.

Coșea: O gură de oxigen pentru angajați

În ceea ce privește măsura de închidere a marilor magazine, la final de săptămână, la ora 13:00, prof. Mircea Coșea a subliniat că ”aceasta este o chestiune europeană, care se întâmplă în mai multe țări.

Este vorba despre supermarketuri, în primul rând, nu este o măsură rea, mai ales că avem acum o tendință de scădere a consumului, este evidentă, este statistică, pe de altă parte, este o gură de oxigen pentru salariați, care au în general lefuri mici și un timp mult mai mare de prestare și s-ar putea să fie mare”, a mai spus prof. Coșea, întrebat de propunerea care a ajuns pe masa premierului Ciolacu, din partea comercianților de produse tradiționale, potrivit Antena 3 CNN.

Citește și: ”Bomba din facturi”. Negrescu, reacție la plafonarea energiei până-n 2026: Cele mai mari prețuri din regiune  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel