Urmărește emisiunea live
Plafonarea prețului la gaze naturale cerută de 10 țări ale UE
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Comisia Europeană  Sursa foto: Pixabay
Comisia Europeană Sursa foto: Pixabay
Mai multe state membre ale Uniunii Europene fac presiuni pentru a determina Comisia să stabilească un plafon pentru prețul gazelor naturale, potrivit unei propuneri de scrisori consultate de agenția Reuters.

10 state membre, printre care Belgia, Italia, Polonia, Malta și Grecia, intenționează să semneze această scrisoare, care va fi adresată comisarului european pentru energie, Kadri Simson.

Țările care sunt în favoarea plafonării prețurilor la gaze susțin că o astfel de măsură ar ajuta la contracararea presiunilor inflaționiste care afectează gospodăriile și companiile. Însă mai multe țări, printre care Germania, Țările de Jos și Danemarca, apreciază că această idee ar pune în pericol securitatea aprovizionării cu gaze la iarnă.

La începutul acestei luni, executivul comunitar a prezentat măsuri de urgență pentru a răspunde la explozia prețurilor la energie, dar, cu toate acestea, a evitat să plafoneze prețul la gaze, subiect care a provocat diviziuni în rândul celor 27 de state membre.

Până acum, Comisia Europeană a propus taxe pe profiturile excepționale ale firmelor din energie și reducerea consumului de electricitate.

Statele membre negociază aceste propuneri și intenționează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniștrilor europeni ai energiei.

Rusia a redus livrările spre Europa după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei din cauza invadării Ucrainei, astfel că țările membre se chinuie să găsească alți furnizori, potrivit romania-actualitati.ro

Vezi și: Gazoductul Norvegia - Polonia a fost inaugurat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel