Data actualizării:
Data publicării:

Plafonarea PENSIILOR, în PNRR. Hossu: A rămas. O PROSTIE! Și-a dat seama și Uniunea Europeană

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Anunț pentru pensionari/ foto pixabay
Anunț pentru pensionari/ foto pixabay

Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa“, a vorbit despre plafonarea pensiilor și rentabilitatea sistemului de asigurări sociale. 

Bogdan Iuliu Hossu, invitatul jurnalistului Val Vâlcu la interviul zilei de la DC News, a vorbit despre plafonarea pensiilor și ce înseamnă acest lucru pentru români. 

Val Vâlcu a deschis subiectul plafonării pensiilor din PNRR. 

”Plafonarea pensiilor a fost o prostie direcționată, adică era și un dedesubt în povestea asta”, a început să explice Bogdan Hossu. 

”A rămas în PNRR?”, a întrebat Vâlcu.

”A rămas în PNRR, dar dacă se va ieși cu noua lege a pensiilor, care este prevăzută probabil pe la jumătatea acestui an sau spre sfârșitul... mă refer la anul 2022, în momentul respectiv, coeficientul de raportare la Produsul Intern Brut (PIB) se poate schimba. Să nu uităm, de fapt, că e o prostie și și-a dat seama și Uniunea Europeană legat de acest lucru, nu numai prin faptul comparativ cu cât este cota în alte state membre”, a mai spus invitatul. 

”14%”, a intervenit Val Vâlcu. 

Sistemul de asigurări sociale, la limită?

”Ajung până la 14% sau chiar 15% din PIB-ul lor național. Este o problemă legată de o chestiune banală. Se întorc mâine un milion de români care contribuie la asigurări sociale. Evident că depășim cu mult nivelul respectiv. Sau statul decide că, pentru o mai bună siguranță și pentru o mai bună funcționare a sistemului de pensii, mărește contribuția de asigurări sociale care trebuie vărsată către fondul de pensii. Evident că depășești chestiunea respectivă, astea sunt numai două din cele mai banale exemple”, a mai spus Hossu. 

”Cine a introdus această măsură? Au vrut să blocheze creșterea pensiilor?”, a întrebat Val Vâlcu. 

”Nu! Sub cupola unei stabilității și a unei predictibilități, pentru că în mod normal noua lege a pensiilor trebuie să dea predictibilitate în sistemul de pensii, în ansamblul său, cu asigurările sociale, undeva la orizontul 2050 - 2070, asta este ținta legată de acest aspect, dar în subsidiar, prin acest mecanism, de restrângere a cheltuielilor de sistem social, practic dă o marjă mai mare posibilă guvernului pentru a accesa un împrumut. 

Vedeți? Este un alt dedesubt. Te strângi la social, ai libertate la împrumuturi pe celelalte capitole legate de acest lucru!”, a explicat Hossu.

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel