Data publicării:
PLAFONARE DOBÂNZI. Daniel Zamfir, veste pentru toți românii cu credite
Senatorul PNL Daniel Zamfir, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews LIVE, despre o lege mult așteptată de către toți românii cu credite.
”În momentul acesta, această lege a fost votată în Senatul României de către Comisiile reunite juridică, buget-finanțe și economică. Luni intră în plenul Senatului, după care își urmează parcursul legislativ la Camera Deputaților. Eu sper ca într-o lună jumate această lege să ajungă la promulgare, pentru că așteptată de absolut toată lumea cu credite la bancă, pentru că această lege plafonează dobânzile la un anumit nivel. Le plafonează pentru că este o practică europeană. În 14 țări din UE, se practică această plafonare a dobânzilor.” a declarat Daniel Zamfir, la DCNews LIVE.
Dobânda în România, de trei ori mai mare decât media europeană
Senatorul PNL a adăugat că ”Sigur, au apărut discuții în spațiul public că am stabilit prețul la bani așa cum se stabilește prețul în piața la legume și fructe. Este o intoxicare care-mi amintește de vremurile trecute. Dacă acest mecanism de plafonare a dobânzilor a dat rezultate în UE, de ce n-am face-o în România. În UE, media dobânzii este la 1,8%. Știți cât plătim noi, românii, la creditele în euro: 6,10%. În Europa e 1,8%. E bine?”.
Modelul Spaniei
”Toată lumea când vorbește despre dobânzi, vorbește despre DAE. În Franța, la creditele ipotecare, dobânda anuală este plafonată la 2,32%. Acest mecanism a dat rezultate în UE. N-am vrut să inventăm absolut nimic, am preluat din practica europeană. Ne-am gândit că cel mai bun punct de reper să fie dobânda de referință a Băncii Naționale. Trei ani, dobânda a stat stabilă la 1,75%. În ultimele luni a crescut la 2,25%, dar ea a stat stabilă. Am preluat formula de calcul din Spania. Acolo a ieșit o dobândă maximă de 3,25%. Cu toate astea, în Spania, dobânda medie este de 1,84%. Cetățeanul spaniol, european și el, ca și românul, ia dobândă cu 1,84%. În România, cu 6,10%.” a mai justificat parlamentarul.
[citeste si]
”Eu filmul ăsta l-am mai trăit. În timpul dezbaterii pe legea dării în plată, apăreau comunicate bombastice, din păcate, venite chiar de la BNR” a susținut liberalul.
Cea mai importantă veste pentru românii cu credite: se aplică retroactiv
Daniel Zamfir a mai precizat că legea se aplică și ”pentru creditele în derulare, pentru că există o decizie a CCR, care precizează că acest timp de credite, când apare impreviziunea, poatea apărea o dezechilibrare a unui contract”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News