Plăcintă machedonească. Rețeta absolut delicioasă pe care trebuie s-o încerci
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Placinta traditionala machedoneasca
Sursa foto: Facebook Placinta traditionala machedoneasca
Ai încercat vreodată această rețetă de plăcinta machedonească? Este absolut delicioasă și se prepară destul de ușor.

Ingrediente

- 500 grame de praz
- 400-500 grame de urdă
- 100-150 grame brânză de oi veche
- 2 ouă
- 150 ml lapte bătut/kefir
- 2 linguri griș
- 1/2 pachet foi de plăcintă
- ulei
- plus 1 ou şi lapte bătut pentru uns
 
Cum se prepară

Spălaţi bine prazul şi păstraţi numai bulbul alb sau cam un cm mai sus. Tocaţi prazul mărunt. Puneţi 2 linguri de ulei la încins şi căliţi prazul până când se înmoaie bine. Lăsaţi să se răcească. După ce aţi amestecat bine toată compoziţia, o daţi deoparte. Dacă aveţi mărar proaspăt şi vă place, puteţi pune după gust, potrivit reteteculinare.ro.

Într-o tavă rotundă puneţi o hârtie de copt şi ungeţi cu ulei. Apoi, luaţi una câte una foile de plăcintă şi puneţi-le cu un colţ în mijloc, iar cealaltă margine atârnând pe dinafară. Colţurile din mijloc trebuie să se suprapună. Puneţi o lingură din compoziţie în mijloc şi aduceţi, ca un pliu, partea din mijloc a foilor peste compoziţie, astfel încât să rămână colţul foilor liber. Puneţi o altă foaie cu colţurile peste colțurile rămase, puneţi iar compoziţie şi apoi pliaţi încă o dată, dacă mai aveţi loc în tavă. Bateţi un ou cu iaurt şi turnaţi peste toată suprafaţa plăcintei.

Coaceţi primele 35 de minute doar cu focul de jos apoi lăsaţi şi cu focul de sus pt încă 10 minute. Se serveşte caldă său rece alături de iaurt, lapte bătut.

BONUS: Borek, plăcintă turcească cu brânză și spanac. Rețeta delicioasă

Ingrediente

16 porții
1 pachet foi de plăcintă
400 g spanac proaspăt
5 buc ouă
5 buc ceapă
5 linguri ulei
400 g telemea
după gust sare, piper negru mărunt

Cum se prepară

În cele cinci linguri de ulei se pune ceapa tocată la călit. Se presară cu sare și piper După ce s-a înmuiat, se adaugă ouăle și se lasă 5 minute, după care se adaugă spanacul tăiat mărunt. Se trage spanacul de pe foc, se adaugă brânza fărâmițată și se amestecă, potrivit cookpad.com. Se stropește cu ulei foaia de plăcintă și se presară pe deasupra 1/4 din umplutură de brânza și spanac.

Se rulează foaia de plăcintă cu umplutură înăuntru și se răsuceşte în formă de melc, care se așează în mijlocul unei tăvi acoperite cu hârtie de copt. Rând pe rând, se repetă operația de întindere, stropire cu ulei și presărare cu umplutură cu fiecare dintre cele 3 foi rămase, care se vor rula în continuarea „melcului” din tavă, obținând o spirală mare. Plăcinta se unge pe deasupra cu gălbenuș bătut cu furculița cu 1 lingură de apă rece, apoi se presară (sau nu) cu semințe cum doriți.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 190 de grade C, timp de aproximativ 1/2 de oră. Dacă plăcinta dă semne că s-ar rumeni prea tare pe suprafața înaintea timpului de coacere, se acoperă cu o coală de hârtie de copt umezită, se reduce focul la 180 de grade C și se continuă coacerea. Se lasă plăcinta să se răcorească măcar 30 de minute înainte de a o tăia și se consuma călduță său complet rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel