Pisica ta zgârie toată mobila din casă? Află în articol cum o poți convinge să nu mai facă asta
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Pisica ta zgârie toată mobila din casă? Află în articol cum o poți convinge să nu mai facă asta / Foto: Pixabay, de photosforyou
Pisica ta zgârie toată mobila din casă? Află în articol cum o poți convinge să nu mai facă asta / Foto: Pixabay, de photosforyou
Află în articol cum îți poți convinge pisica să nu mai zgârie mobila din casă.

Zgâriatul este un comportament normal, instinctiv al pisicii. Pisicile au nevoie să zgârie chestii. O fac pentru a-și exprima emoțiile, cum ar fi entuziasmul sau stresul, pentru a marca obiectele cu mirosul lor (au glande mirositoare în labe), pentru a-și îndepărta partea moartă a unghiilor și, de multe ori, doar pentru a obține o întindere bună, scrie humanesociety.org.

De asemenea, este important să știți că pisicile nu gândesc în termeni de bine sau rău. De fapt, ele nu au nicio idee despre ce înseamnă să faci lucruri corecte sau greșite. Pisicile se gândesc doar la satisfacerea nevoilor lor. Când o pisică are nevoie să zgârie, răspunsul la întrebarea "Unde ar trebui să o fac?" nu este "Ce preferă oamenii?", ci "Unde prefer să fac asta".

Cum îți poți convinge pisica să nu mai zgârie mobila

În calitatea ta de proprietar de pisică ar trebui să îi oferi alternative felinei tale. Iată cum să faci asta:

1. Oferă pisicii tale ceva de zgâriat care, din punctul ei de vedere, este mai bun decât canapeaua ta sau picioarele mesei din sufragerie.
Pisicile preferă să zgârie obiectele înalte și rezistente, care le permit să-și înfigă unghiile și să se prindă bine, acesta fiind și motivul pentru care pisicile tind să zgârie mobila.

Majoritatea pisicilor preferă (chiar mai mult decât mobilierul!) un stâlp special de zgâriat făcut dintr-un tip de frânghie numit sisal. Unele pisici preferă să zgârie pe orizontală, caz în care puteți fie să așezați stâlpul de zgâriat vertical pe o parte, fie să găsiți un obiect orizontal rezistent, acoperit cu sisal. 

O altă suprafață ideală de zgâriat este lemnul, așa că, dacă ai așa ceva la îndemână, poți să creezi singur un stâlp de zgâriere pentru pisica. Trebuie doar să te asiguri că este înalt sau suficient de lung și robust.

2. Așezați stâlpul de zgâriere în locul potrivit. Dacă pisicii tale îi place să zgârie canapea, așezați stâlpul de zgâriat lângă canapea. Dacă pisicii tale îi place să zgârie peretele de lângă ușa de la intrare când ajungi acasă, așezați stâlpul de zgâriat lângă ușa de la intrare. Locația contează!

3. Prezintă-ți pisica stâlpul de zgâriere. Știi că ai cea mai bună suprafață de zgâriere pentru pisica ta, dar pisica ta încă nu știe asta. Cel mai simplu mod de a-i prezenta pisicii în stâlp este să te joci cu ea în jurul acestuia, de exemplu, folosind o jucărie cu undița sau o lumină laser, astfel încât în ​​mijlocul jocului să interacționeze cu acest stâlp. 

4. Încercați să o convingeți că mobila nu este o soluție pentru ghearele ei. Cel mai bine este să îți descurajezi pisica să mai zgârie obiectele pe care nu vrei să le zgârie. Pentru mobilă, cea mai ușoară și eficientă soluție este acoperirea acesteia cu un cearșaf. Aceasta nu va mai fi la fel de interesant ca și stâlpul acoperit cu sisal. Pentru suprafețe mai mici, puteți utiliza bandă adezivă cu două fețe sau orice alt element care va face suprafața obiectului lipicioasă, netedă sau alunecoasă. Pisica ta nu se va bucura să încerce să-și înfigă ghearele în oricare dintre aceste suprafețe. Odată ce pisica ta folosește în mod constant stâlpul de zgâriere, poți îndepărta învelișul de pe obiectele zgâriate anterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel