Pisica, ”specie alogenă invazivă”. Polonia le-a pus gând rău micilor ”mașini de ucis”
Autor: Ciprian Dumitrache | Publicat pe: 31 iul 2022, 20:47
WhatsApp
Foto: pexels / Patricio Valdés
Foto: pexels / Patricio Valdés
Biodiversitatea indigenă a Poloniei, afectată de proliferarea pisicilor, considerate o specie alogenă, se arată în studiul unui institut polonez.

Speciile invazive reprezintă o ameninţare majoră din ce în ce mai acută la adresa biodiversităţii indigene.

La această concluzie a ajuns și un institut științific polonez, care a catalogat pisicile domestice drept „specie alogenă invazivă”, arată Businessinsider.

Academia Poloneză de Științe a definit pisica de casă (Felis catus) drept o specie „alogenă”, întrucât a fost domesticită în Orientul Mijlociu, iar prezența pisicilor doestice are o „influență negativă asupra biodiversității indigene din țară”,  au explicat aceștia, într-o declarație. 

O adevărată mașină de ucis

Academia de Științe are o listă lungă de animale pe care le consideră „specii alogene invazive”, inclusiv ratonii, moliile sau rațe mandarin, ultima fiind o specie de rață ce trăiește în Asia de Est.

Ei afirmă că astfel de specii prezintă „un risc imprevizibil pentru fauna locală”,  citând un studiu de specialitate. Respectivul studiu vine cu niște rezultate a căror marjă de eroare este destul de ridicată. Astfel, se arată că pisicile din Polonia ucid și mănâncă între 48,1 și 583,4 milioane de mamifere și între 8,9 și 135,7 milioane de păsări anual. 

Criteriile pentru includerea pisicii printre speciile exotice invazive „sunt îndeplinite 100% la pisică”, a declarat Wojciech Solarz, biolog la Academia de Științe din Polonia, entitate administrată de stat.

Proprietarii de pisici și iubitorii de pisici și-au exprimat indignarea față de clasificare, îngrijorați că decizia va duce la abuzuri și la posibile maltratări ale pisicilor domestice. 

În comentariile de pe pagina de Facebook a Academiei poloneze sunt oameni care susțin că clasificarea instituției este „pur și simplu prostească și dăunătoare”.

Unele reacții au pus în discuție și rolul omului în distrugerea biodiversității: „Întrebați dacă omul este pe lista speciilor exotice invazive” atunci când discuta despre reducerea biodiversității.

Trebuie spus că Academia Poloneză de Științe a emis doar o recomandare proprietarilor de pisici să limiteze timpul în aer liber al animalelor de companie în timpul sezonului de reproducere a păsărilor.

Într-o postare pe Facebook,  la începutul acestei luni, abordând clasificarea și criticile care au urmat, Academia a spus că se opun oricărei cruzimi împotriva animalelor. Acesta a explicat că definirea pisicii domestice ca o specie extraterestră invazivă nu justifică niciun abuz împotriva lor și nici nu justifică abandonarea pisicilor.

Cum să îți educi pisica. Sfaturi pentru a o dresa și a o educa corect

În primul rând, trebuie să ne întrebăm de ce vrem să educăm o pisică, un animal care în general nu este foarte înclinat spre dresaj. Poate suna ciudat, dar pisicile adoră să învețe și, prin urmare, pot fi antrenate să se comporte așa cum dorim.


Atenție însă...antrenamentul se bazează pe recompensă, niciodată pe disciplină ! Felinele nu răspund la pedepse, ci doar la recompense sub formă de hrană sau afecțiune.

Cum să-ți înveți pisica să nu se zgârie

Presupunând că zgârierea este normală pentru o pisică, deoarece servește la marcarea teritoriului, precum și la ascuțirea unghiilor, poți încerca să înveți pisica să redirecționeze acest gest către obiecte predispuse, altele decât mobilierul sau canapeaua de acasă.

Utilizarea stâlpului de zgârietură

Este important să aveți la dispoziție un stâlp de zgâriat, care poate determina pisica să-l folosească pentru gheare. Pot fi amenajate spații verticale pentru această acțiune, deoarece pisicile adoră suprafețele verticale pe care să le zgârie.

Citește AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?