Pisanii moldovenești din vremea lui Ștefan cel Mare, păstrate în Muzeul de istorie din Herson, riscă să fie evacuate în Rusia / galerie foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Mai multe pisanii moldovenești păstrate în Mizeul de istorie din Herson riscă să fie evacuate în Federația Rusă.

Profesorul de istorie, arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, rector al Universității pedagogice „Ușinskii” din Odesa, se îngrijorează de soarta pisaniilor moldovenești ale lui Ștefan cel Mare care sunt păstrate în Muzeul de istorie din orașul Herson.

Aflate în prezent sub ocupație rusească, artefactele riscă să fie evacuate în Rusia, sau pierdute, deteriorate sau chiar distruse. Pisaniile respective au fost puse pe zidurile Cetății Albe în perioada de domnie a voievodului moldovean, fiind redescoperite de profesor în fondurile muzeului de istorie din Herson în 2013.

„Invadatorii evacuează din orașul Herson colecția muzeului regional etnografic care, în ceea ce privește inscripțiile antice și medievale, întrece multe muzee specializate din Ucraina. Tocmai în acest muzeu sunt păstrate patru pisanii din secolul al XV-lea puse pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru. Semnificația acestor artefacte nu poate fi supraestimată pentru știință și pentru istoria Cetății Albe. Aceste pisanii au totodată o semnificație ideologică”, a scris Andrei Krasnojon pe pagina personală de Facebook.

„Una dintre aceste pisanii (cu capul de bour, datând de la 1475, din perioada lui Ștefan cel Mare) este importalizată chiar pe Actul Unirii Basarabiei cu România de la 27 Martie 1918, fiind o veritabilă comoară inestimabilă a istoriei noastre naționale!!! Prin grija profesorului Krasnojon de altfel, copii fidele ale acestor pisanii au fost reamplasate pe zidurile Cetății Albe acum câțiva ani, fapt pentru care îi mulțumim, iar cele două state românești ar fi trebuit demult să-l decoreze pentru acest gest cu distincții de stat…”, a reacționat Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” din regiunea Odesa, conform Bucpress.

În subsolurile din Cernăuți a fost găsit bustul Regelui Carol al II-lea al României / foto

Un internaut a făcut public faptul că în subsolurile orașului Cernăuți, astăzi aflat în Ucraina, a fost găsit un bust al Regelui Carol al II-lea al României.

„În subsolurile din Cernăuți a fost găsit bustul Regelui Carol II-lea al României. Din câte putem observa este vorba de un bust de gips, care a fost instalat într-o instituție publică în perioada Regatului României. Rămâne o enigmă modul în care a fost ascuns și salvat acest bust de bolșevicii invadatori.“, a scris Iulian Rusanovschi pe Facebook.

La Cernăuți, voluntarii au dat peste descoperiri interesante în timp ce curățau subsoluri într-o curte din centrul orașului. Printre acestea se află un bust al Regelui Carol al II-lea al României.

Acest lucru a fost anunțat pe pagina sa de Facebook de șefa ONG-ului „Mișcarea de Voluntariat din Bucovina”, Kateryna Ponomareva.

"Când scotocești în gunoaie, fii pregătit pentru curiozități. O cușcă pentru câini, sticle de diverse forme, o farfurie care face reclamă la bere...și un bust din viața Regelui Carol al II-lea al României", - a scris Catherine Ponomareva, adăugând fotografii cu descoperirile (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel