Pirtea, despre furnizorii de energie care i-au ținut în ”tensiune” pe consumatori. ”Nu au dat drumul la facturi cu compensare de teama că nu vor primi banii compensați de la Guvern”
Marilen Pirtea (PNL) susține că milioane de consumatori au fost ținuți ”în tensiune” de către furnizorii care nu au emis facturile compensate
Liberalul Marilen Pirtea a afirmat la B1TV că furnizorii au întârziat emiterea facturilor compensate de teama că nu își vor primi banii de la Guvern, motiv pentru care milioane de consumatori au așteptat ”în tensiune” ca acestea să ajungă la ei, la săptămâni bune de la autocitirile sau estimările făcute de către furnizori.
”În coaliție au fost luate deciziile pentru a prelungi măsurile și pe luna aprilie (n.r. inițial prevederile Legii 259/2021 se aplicau numai până în 31 martie), de compensare, iar după aprilie, în pași mici vedem ce se mai poate întâmpla. Sunt măsuri care au un anumit grad de predictibilitate, pe care în acest moment nu îl știu, și de aceea vom lua mai multe măsuri concertate, nu știm care este efectul și impactul lor. În momentul acesta, premierul Ciucă a plătit 8,5 milioane de lei furnizorilor de energie, 3,5 milioane pentru partea casnică și 5 milioane pentru furnizori, a putea compensa. Până acum ei nu au dat drumul la facturi cu compensare de teama că nu vor primi banii compensați de la Guvern și au întârziat facturile ținând lumea în tensiune și neștiind cât le va veni factura. Aceasta este o măsură imediată.
Ne confruntăm între două tipuri de măsuri, ce prioritizăm: imediatul în detrimentul importantului? Imediatul, adică de a lua măsurile rapide pe termen scurt sau importantul, pe termen mediu și lung, adică de a genera investiții în infrastructura de producție a energiei, de a investi lunar în aceste creșteri a capacității de producție și de a nu mai ajunge în perioada următoare, în iarnă, în aceiași situație. Sau de a suplimenta acum, a compensa și de a ieși din criza momentului, care este una globală”, a declarat Marilen Pirtea, la B1TV.
Vouchere pentru categoriile vulnerabile
Liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a precizat că în noul act normativ va fi şi o propunere de introducere a voucherelor pentru categoriile vulnerabile, care de altfel sunt reglementate chiar de Legea persoanelor vulnerabile.
”Cel mai important este ca preţul la energie să fie predictibil, pentru că vedem un lanţ de scumpiri în acest moment şi lumea nemulţumită, pe o perioadă medie, să cuprindă şi anul următor, şi pe o perioadă următoare până în 2025. Trebuie să stopăm această escaladare a preţurilor nesustenabilă economic. Este evident că cineva a beneficiat de aceste scumpiri şi nu putem îngropa o ţară întreagă (....) Este evident că statul în astfel de cazuri trebuie să intervină cu reguli foarte clare, cu amenzi foarte clare, chiar pe cifra de afaceri, astfel încât aceste lucruri să nu se mai întâmple. Eu voi susţine nişte modificări astfel încât legea să nu mai fie încălcată”, a încheiat Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News