Data actualizării:
Data publicării:

Pîrlog și alții sar la gâtul lui Savonea, după propunerea CSM de modificare a legii ANI. I se cere demisia

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp

Se cere demisia Liei Savonea după ce CSM a anunțat că, în urma consultărilor ample, s-a ajuns la o formulă cu privire la modificarea organizării și funcționării ANI. 

Asociația Forumul Judecători din România și Asociația Inițiativa pentru Justiției - fondată de Bogdan Pîrlog, procurorul de la protestele din 10 august au o poziție vehementă de dezaprobare față de CSM, pe care-l acuză că ar fi solicitat modificarea, printre altele, privind organizarea și funcționarea ANI. 

În comunicatul de presă, transmis de Agerpres, cele două asociații susțin că sunt total străine de consultarea care a avut loc, la inițiativa CSM, cu privire la propunerea modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate. 

Totodată, mai susțin că ”singurul cadru în care ar fi putut fi realizată cu deplină legitimitate 'ampla consultare' a magistraţilor era prin adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, fapt care a lipsit cu desăvârşire în perioada de referinţă, mai - iulie 2019. Posibilele puncte de vedere emise de unii preşedinţi de instanţe (curţi de apel şi tribunale) nu reprezintă o probă a unei consultări ample a sistemului judiciar, ci opinii individuale. În plus, remarcăm caracterul 'secret' al acestor propuneri trimise de preşedintele CSM, nepublicate pe site-ul instituţiei, fapt care este inadmisibil într-o societate democratică, de esenţa acesteia fiind asigurarea transparenţei decizionale în raport cu magistraţii (judecători şi procurori) şi societatea civilă”, spun cele două asociaţii.

Totodată, cele două asociații dezaprobă modificările legislative. Concluzia e: ”În consecinţă, solicităm CSM să publice neîntârziat aceste propuneri şi materialele care au stat la baza emiterii lor, iar preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să îşi prezinte imediat demisia din funcţia deţinută”. 

Iată precizările CSM: 

”În privinţa propunerii de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, menţionăm faptul că începând cu data de 9 mai 2019, CSM a iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 03 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1 - comună “Legislație și cooperare interinstituțională”, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor.

Prin urmare, afirmaţia din mass-media potrivit căreia propunerile de modificare legislativă au aparţinut preşedintelui CSM şi au urmărit eludarea unei proceduri de evaluare derulată de ANI este complet falsă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel