Data publicării:

Piramidă misterioasă cu 300 de mumii, descoperită lângă mormântul lui Tutankhamon

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Piramida dezgropată recent în necropola de la Gizeh a aparținut unui faraon a cărui domnie rămâne o enigmă chiar și astăzi, la câteva mii de ani de la moartea sa.

La o sută de ani de la descoperirea mormântului lui Tutankhamon, necropola de la Gizeh rămâne un teren fertil pentru descoperirile arheologice. Recent, o echipă de cercetători de la Ministerul Antichităților din Egipt a raportat descoperirea a sute de mumii, îngropate în interiorul unei piramide necunoscute anterior.

Sub conducerea arheologului Zahi Hawass, echipa de cercetare a exhumat rămășițele mumificate a cel puțin 300 de persoane. Se presupune că au făcut parte din garda unui faraon necunoscut până acum, îngropat în vremuri străvechi lângă mormântul lui Tutankhamon. Iată ce se știe despre acest caz.

Rețea de gropi interconectate

Pe lângă cele 300 de mumii descoperite în piramidă, arheologii au găsit un depozit de sicrie și alte artefacte, precum și o serie de tuneluri interconectate. Aceste descoperiri sunt rezultatul a doi ani de săpături în situl de la Saqqara, la aproximativ 32 de kilometri de Cairo. Până în prezent, se știe că unele dintre sicrie au aparținut unor generali distinși, care erau consilieri apropiați ai lui Tutankhamon. Probabil că l-au însoțit din momentul în care a urcat pe tron până la moartea sa timpurie, la vârsta de 19 ani.

Pe lângă aceste rămășițe, cercetătorii au descoperit un vechi altar funerar în cinstea lui Teti, primul rege al dinastiei a VI-a: „Teti era venerat ca zeu în perioada Regatului Nou, așa că oamenii doreau să fie îngropați lângă el”, a declarat Zahi Hawass pentru Live Science.

Cel mai impresionant aspect, subliniază arheologul, este faptul că cele mai multe dintre aceste înmormântări au avut loc în Vechiul Regat sau în perioada târzie a cestei epoci. În cele 22 de gropi descoperite – adânci de până la 18 metri – au fost găsite morminte din Regatul Nou, o perioadă care corespunde domniei lui Tutankhamon.

Ofrande fiilor lui Horus

Potrivit lui Hawass, mumiile găsite în interior sunt clar diferențiate între bărbați și femei. Mai mult, pe fiecare sarcofag stă scris numele persoanei care a murit, alături de detalii despre ofrande pentru cei patru fii ai zeului Horus. În mitologia egipteană, fiii lui Horus erau însărcinați să vegheze asupra rămășițelor organice ale oamenilor. După ce procesul de mumificare era finalizat, organele erau plasate în containere speciale, pentru a fi păstrate cât mai mult timp posibil. „Acest lucru arată că mumificarea a atins apogeul în timpul Noului Regat. Unele sicrie au două capace, iar cel mai uimitor sicriu de până acum are o mască de femeie făcută în întregime din aur masiv”, explică specialistul.

În cele din urmă, cercetătorii au găsit și numele faraonului pentru care a fost ridicată piramida anterior necunoscută. În urma analizei incintei, aceștia au stabilit că structura a fost construită pentru regina Neith. Aceasta nu mai fusese menționată nicăieri, subliniază Hawass, așa că „ar putea rescrie ceea ce știm despre istorie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel