Data actualizării:
Data publicării:

Pippidi, articole negative plătite. Chirieac: Am fost șocat. Acuzație gravă

Autor: Ema Apostu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultimele declarații ale politologului Alina Mungiu-Pippidi, potrivit cărora "servicile secrete plătesc articole negative în presa străină". 

Declarații Alina Mungiu-Pippidi

"Serviciile secrete plătesc articole în străinătate din greu cum şi unii corupţi din România au plătit articole în presa străină. Presa străină e mult mai de vânzare decât am crezut noi. Am văzut titluri în ziare în care nu mi-aş fi imaginat niciodată, Times de exemplu, Daily Telegraph. Mai ales articole care sunt editoriale, multe dintre ele nici nu sunt scrise de oameni din redacţie, sunt scrise de oameni din afară. Multe sunt scrise de oameni care nu scriu permament, care vând articole pentru că foarte puţine redacţii au corespondenţi permanenţi la Bucureşti şi atunci o parte din războiul pe care l-aţi văzut în străinătate. Noi am alimentat extrem de mult un rasism care nu o să dispară nici după ce dispar sponsorizările. Asta este problema mea şi de asta sunt foarte critică la ce fac oamenii ăștia. Să nu mai spun că ăştia sunt bani publici sau că sunt oameni recrutaţi ca agenţi de influenţă ca să îi foloseşti să afli ceva şi reiese că nu îi foloseşti să facă ceva ci să îi bagi în lupta internă din România", a afirmat politologul Alina Mungiu-Pippidi la B1 TV.

Vezi și: Jurma-Mirică, înregistrare. Pippidi: Provocare! Îți arată hibe din DNA

"Ultima dată, am fost şocat" 

Bogdan Chirieac consideră că acuzația politologului este una "extrem de gravă și trebuie dovedită". De asemenea, analistul politic ridică un semn de întrebare, vizavi de materialele apărute în presa străină, care se încadrează doar în categoria celor negative:

"Că apar articole negative este evident. Întrebarea mea este de ce apar numai articole negative? Chiar aşa, prestigioşii jurnalişti nu au niciun fel de interviu cu oameni din partea cealaltă, numai cu cei din statul subteran? Cum se întâmplă de articolele sunt făcute în genul "Ion Iliescu", când i-au fost puse cuvinte în gură şi s-au falsificat înregistrări? Că există ceva acolo este evident şi de multă vreme. Că ni s-a spulberat mitul presei occidentale... Mie mi s-a spulberat de mult. Ultima dată, am fost şocat când am aflat că întrebările pentru Donald Trump, pentru confruntarea cu Hillary Clinton, au fost lucrate de CNN împreună cu echipa doamnei Clinton. Ca şi cum CNN era parte, oficial, a campaniei sale. În partea cealaltă, acuzaţia doamnei Pippidi este extrem de gravă şi ea trebuie dovedită. Nu ştim dacă serviciile secrete, oameni politici, ONG-uri sau entităţi din afara României sunt cele care plătesc aceste articole", a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, pentru Antena 3.

Marea problemă contemporană

"Nu putem să deosebim articolele plătite de cele scrise cu bună-credinţă. Este marea problemă contemporană a "fake news"-ului. Eu, dacă citesc un articol despre Mauritania, cu care nu sunt foarte familiarizat, cu atât mai mult cu cât articolul apare într-o publicație prestigioasă, iau de bun ce scrie acolo. La fel e britanicul care nu ştie foarte multe despre România, americanul, francezul şi aşa mai departe", a mai spus analistul.

Cum poate contraataca guvernul

"Explicând mai bine. În acest moment, nu ai cum să contraataci pentru că publicaţiile respective, prin ceea ce au dat, se situează într-o anumită parte. De pildă, "în România, corupţia este edemică, îngrozitoare şi PSD scoate corupţii din puşcărie". Acesta este punctul de vedere al publicaţiei. El este fals, din multe puncte de vedere, dar nu poţi să îl întorci dintr-o dată. Nu ai cum!", a  declarat analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel