Pippidi: Pericolul venea de la DREAPTA. O să avem război civil veșnic
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi
Politologul Alina Mungiu-Pippidi susține că nu mai putem vorbi despre democrație în România din moment ce "şeful statului indiferent de cine câştigă alegerile numeşte tot pe cine vrea el".

Alina Mungiu Pippidi afirmă, într-un articol publicat pe romaniacurata.ro, că nu mai putem vorbi despre democrație în România, atât timp cât președintele Klaus Iohannis numește premier pe cine vrea, fără să țină cont și de rezultatul alegerilor.

"Rezultatul alegerilor face și mai periculoasă situația deja precară a democrației noastre. S-au ținut degeaba – nu există o majoritate clară. Cum tot zic din 2017 – e stupid un război civil în care nici o parte nu are puterea de a o elimina pe alta. Alegerile legislative 2020 au mai dovedit odată acest adevăr.", susține Alina Mungiu Pippidi.

"Nu există nici o scuză"

"Nu (mai) este o democrație țara în care șeful statului, indiferent de cine câștigă alegerile, numește tot pe cine vrea el. PSD nu e un partid extremist, e chiar la fel cu PNL, și deci nu există nici o scuză pentru care să fie exclus din coaliția de guvernare după ce a ieșit primul. Șeful PNL nu avea de ce să fie prim ministru nici cât a fost, că nu îl alesese nimeni, doar o lovitură parlamentară. Acuma s-a lămurit faptul că nimeni nu îl vrea. Un sfert din cei treizeci la sută care s-au dus la vot vor să fie Ludovic Orban prim ministru, adică bine sub 10 la sută. (...) Trebuie făcut ce spun din 2018 de când era PSD la putere, un guvern de uniune națională să lupte cu pandemia și să oprească declinul economic, pentru care negocierile pe soluții ar trebui pornite imediat, incluzând și sectorul privat, și sindicatele, și experții, țara nu mai suportă un trimestru de confruntare, darămite un an. Trebuie o înțelegere rapidă pe buget, nu poate fi trecut unilateral de o tabără.", a scris Pippidi.

Cauza absenteismului la vot

"Participarea catastrofală se datorează pandemiei și dezamăgirii politice la un loc. De ce să îți riști viața să mergi la alegeri pentru unii care falsifică rata de infecții scăzând numărul de teste sau dau afară doctori șefi de promoție să numească în loc politruci de ai lor. E clar că nu le pasă de viața ta.

De ce să te duci la alegeri cînd șeful statului spune că indiferent ce votezi tu el tot aia face- adică numește gașca lui, că partid e prea mult spus. Fiecare a vrut să nu iasă ceilalți la vot. Urmarea: a stat toată lumea acasă, mai puțin clienții și ăia care au vrut să dea un șut sistemului și nu le era frică de Coronavirus.", a scris Alina Mungiu Pippidi.

"Pericolul venea de la dreapta"

Alina Mungiu Pippidi susține că nimeni nu a câștigat aceste alegeri parlamentare, iar unele legi ar trebui schimbate pentru a evita situația cu care ne confruntăm în prezent.

"Nu a câștigat nimeni alegerile astea, dar tabăra anti-ordinea constituțională le-a pierdut. Pentru că – pe dos față de textul firmei de PR a serviciilor secrete pe care îl puteți citi identic în toate ziarele din Occident în care cumpără spațiu – pericolul venea de la dreapta de data asta, cum a venit și în Ungaria și în Polonia, care cum au avut peste 50% s-au apucat să demanteleze pluralismul prin schimbări constituționale.

O știți pe aia cu mai binele care a dușmanul binelui? Să zicem mersi cu ce constituție avem, și dacă vreodată avem puterea să schimbăm ceva să renunțăm la președintele ales direct, să alegem primul ministru dacă ținem neapărat, sau să facem o democrație parlamentară, altfel o să avem veșnic război civil. Executivul nu trebuie împărțit între palatele Victoria și Cotroceni. Ajunge un om să conducă guvernul.", explică Pippidi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel