Pilulă revoluţionară contra cancerului de piele, testată în anii următori
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un nou medicament, cunoscut ca inhibitor panRAF, va fi testat după ce primele studii au arătat că este foarte eficient împotriva melanomului la pacienţii cu cancer de piele care nu mai răspund la tratamentele actuale.

Melanomul, o formă de cancer de piele, este produs în urma expunerii neprotejate la soare, iar persoanele care au suferit arsuri solare de cel puţin cinci ori prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de această boală, potrivit dailymail.co.uk.

Prima opţiune de tratament este întotdeauna intervenţia chirurgicală, dar, în cazurile mai avansate, pacienţii primesc medicamente care distrug versiunile anormale ale unei proteine numite BRAF, care este combustibilul ce alimentează dezvoltarea a circa jumătate dintre melanoame. Inhibitorii BRAF sunt de obicei foarte eficienţi, dar tumorile devin rezistente la aceste medicamente în circa un an.

Noile medicamente, care ţintesc o gamă mai largă de căi biologice pentru a ucide celulele canceroase, au oprit creşterea tumorilor rezistente, se arată în studiul publicat în revista Cancer Cell.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că noile substanţe par să fie eficiente şi în cazul a 20 până la 25% dintre melanoamele a căror dezvoltare este alimentată de o altă proteină problematică, numită RAS.

"Noii inhibitori sunt primii dintr-o nouă gamă de medicamente care atacă tumorile canceroase fără să le permită să devină rezistente, blocând simultan mai multe proteine canceroase", a declarat coautoarea studiului Caroline Springer, de la Institute of Cancer Research din Londra.

"Sperăm ca testele clinice ale acestei noi serii de inhibitori vor demara curând şi că vor deveni, în cele din urmă, prima sau a doua opţiune de tratament pentru pacienţii care în prezent folosesc toate tratamentele posibile şi ajung totuşi în stadiul fatal al bolii", a mai spus Springer.

Citește și: PREMIERĂ în medicină. STUDIU: Adevăratele cauze ale cancerului 

Pacienţii care vor fi incluşi în programele de testare clinică vor fi aleşi în urma unor evaluări foarte serioase şi vor primi o singură variantă a medicamnetului, din cele câteva sute care vor fi testate cu rigurozitate înainte de a fi administrate oamenilor.

În studiul de laborator au fost testat două variante ale medicamentului, identificate sub codurile CCT 196969 şi CCT 241161. Ambele au dus la moartea unor tumori rezistente la medicamentele clasice, care au fost implantate unor şoareci, fără efecte secundare semnificative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel