Pilula contraceptivă pentru bărbați găsită 99% eficientă la șoareci, fără efecte secundare observabile
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Artem Podrez
Foto Ilustrativ/Pexels Artem Podrez
O echipă de oameni de știință a declarat miercuri că a dezvoltat un contraceptiv oral masculin care a fost de 99 la sută eficient la șoareci și nu a provocat efecte secundare observabile, medicamentul urmând să intre în studiile umane până la sfârșitul acestui an.

Concluziile cercetării vor fi prezentate la reuniunea de primăvară a Societății Americane de Chimie și vor marca un pas cheie către extinderea opțiunilor de control al nașterii - precum și a responsabilităților - pentru bărbați, potrivit Sciencealter.com.

De când pilula anticoncepțională feminină a fost aprobată pentru prima dată în anii 1960, cercetătorii au fost interesați de un echivalent masculin, a declarat pentru AFP Abdullah Al Noman, student absolvent la Universitatea din Minnesota, care va prezenta lucrarea.

„Multe studii au arătat că bărbații sunt interesați să-și împartă responsabilitatea controlului nașterii cu partenerii lor”, a spus el – dar până acum, au existat doar două opțiuni eficiente disponibile: prezervative sau vasectomii. Operația vasectomiei este costisitoare și nu întotdeauna reușită.

Pilula feminină folosește hormoni pentru a perturba ciclul menstrual, iar eforturile istorice de a dezvolta un echivalent masculin au vizat hormonul sexual masculin testosteron.

Problema cu această abordare, totuși, a fost că a provocat efecte secundare, cum ar fi creșterea în greutate, depresia și creșterea nivelului de colesterol cunoscut sub numele de lipoproteine ​​cu densitate scăzută, care crește riscul de boli de inimă. Pilula feminină prezintă, de asemenea, efecte secundare, inclusiv riscuri de coagulare a sângelui.

Medicamnet non-hormonal

Pentru a dezvolta un medicament non-hormonal, Noman, care lucrează în laboratorul profesorului Gunda Georg, a vizat o proteină numită „receptor al acidului retinoic RAR-alfa”.

În interiorul corpului, vitamina A este transformată în diferite forme, inclusiv acidul retinoic, care joacă un rol important în creșterea celulelor, formarea spermatozoizilor și dezvoltarea embrionilor.

Acidul retinoic trebuie să interacționeze cu RAR-alfa pentru a îndeplini aceste funcții, iar experimentele de laborator au arătat că șoarecii fără gena care creează RAR-alfa sunt sterili.

Pentru munca lor, Noman și Georg au dezvoltat un compus care blochează acțiunea RAR-alfa. Ei au identificat cea mai bună structură moleculară cu ajutorul unui model computerizat.

Rezultatul studiului 

Când a fost administrat la șoarecii masculi timp de patru săptămâni, YCT529 a redus drastic numărul de spermatozoizi și a fost avut o eficiență de 99% în prevenirea sarcinii într-un studiu de împerechere.

Cercetătorii au monitorizat greutatea, apetitul și activitatea generală, negăsind efecte adverse aparente, deși șoarecii, desigur, nu pot raporta efecte secundare precum durerile de cap sau schimbările de dispoziție.

La patru până la șase săptămâni după ce au fost renunțați la medicament, șoarecii au putut să nască pui.

Echipa, care a primit finanțare de la National Institutes of Health și de la Male Contraceptive Initiative, lucrează cu o companie numită YourChoice Therapeutics pentru a începe studiile pe oameni până în al treilea sau al patrulea trimestru al anului 2022, a spus Georg.

„Sunt optimist că acest lucru va avansa rapid”, a spus profesorul Gunda Georg, preconizând un posibil termen de comercializare în maximum cinci ani.

„Nu există nicio garanție că va funcționa... dar aș fi cu adevărat surprinsă dacă nu am observa un efect și la oameni”, a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel