Pilotul rus, care a dezertat cu elicopterul în Ucraina, a fost asasinat în Spania. Avea 28 de ani, i se promiseseră bani și protecție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @viarprodesign
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @viarprodesign
Pilotul rus dezertase în Ucraina, în august 2023, iar familia sa a fost scoasă din Rusia.

Pilotul rus care dezertase în luna august 2023 pentru a se preda armatei ucrainene cu elicopterul pe care-l pilota a fost găsit mort în Spania, a relatat luni presa de la Kiev, citată de agenția EFE. Potrivit sursei menționate, se pare că pilotul aparent a fost ucis.

Moartea pilotului a fost confirmată publicației Kiev Post de un reprezentant al serviciului militar de informații ucrainean (GUR), în timp ce o altă sursă din cadrul aceluiași serviciu a declarat publicației Ukrainska Pravda că pilotul a fost împușcat, iar în apropierea domiciliului acestuia din Spania a fost găsită o mașină calcinată ce pare să fi fost folosită de asasini.

Dezertarea, publică la o lună de la eveniment

După ce s-a predat Ucrainei în urma unor contacte cu serviciile secrete ucrainene, pilotul rus, pe nume Maxim Kuzminov, a ales să se stabilească în Spania.

Dezertarea lui Kuzminov a devenit cunoscută public la o lună după eveniment, când serviciul militar de informații ucrainean a difuzat imagini în care pilotul - atunci în vârstă de 28 de ani - explică cum a fost contactat de acest serviciu, care i-a propus în schimbul dezertării bani și protecție.

În aceleași imagini se vede aterizarea elicopterului său de luptă MI-8 la o bază militară în regiunea ucraineană Harkov învecinată cu Rusia.

Potrivit relatării de la acea vreme a șefului GUR, Kirilo Budanov, Kuzminov a trecut granița cu elicopterul zburând sub pragul de detecție al radarelor. Ceilalți militari ruși care formau echipajul elicopterului pe care-l pilota nu aveau cunoștință de planurile sale, iar după aterizare au încercat să fugă și au fost uciși de militarii ucraineni. Budanov a mai declarat atunci că serviciul său a reușit de asemenea să scoată din Rusia familia pilotului dezertor.

Citește și: Câți adversari mai are Putin, după uciderea lui Navalnîi. Rusia, o țară a vocilor înăbușite și a opoziției reprimate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel