Pilon II PENSII. Contribuția, REDUSĂ. Biriș, avertisment: Când umerii ies la pensie, sistemul se rupe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Contribuția la Pilonul II de pensii a scăzut de la 5,1% la 3,75%. 

În urma acestei modificări, salariații au primit informări de la băncile unde contribuie la Pilonul II de Pensii. 

Unii au descoperit că, deși au primit asigurări că procentul a făcut scăzut pentru că baza de raportare este mai mare, valoarea contribuției a scăzut. 

Luând un caz concret, în octombrie, când procentul era de 5,1%, contribuția brută a unui salariat oarecare, luat la întâmplare, ca model, era de 223 de lei. Anunțul recent de la banca unde contribuie este că procentul a fost scăzut la 3,75%, iar în tabel contribuția brută este de 212 lei. Este o scădere de 12 lei. 

Avertismentul lui Biriș: Când umerii ies la pensie, sistemul se rupe

Gabriel Biriș, consultant fiscal, a susținut la Digi 24: ”Pilonul I, în fiecare lună, primește niste bani de la asigurați pe care, în fiecare lună, îi dă către pensionari și nici ăia n-ajung, plus încă niște bani de la buget. Dacă luna viitoare nu s-ar mai colecta contribuția la pensie de la angajați, fondul de pensii n-ar avea nimic. Este un sistem piramidal care depinde de banii băgați în el lunar. Ceea ce este extrem de îngrijorător este distribuția vârstelor. Ea arată ca o amforă: burta, generația cea mai groasă care ține greul sistemului de pensii, sunt decrețeii. În momentul în care evoluăm în timp, 2030, adică peste 12 ani, nu va mai arată ca o amforă, ci ca Schwarzenegger. Și când umerii ies la pensie, sistemul se rupe.”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel