Piftie de porc moldovenească. Rețeta pentru masa de Revelion
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: captură video YouTube Idei de retete
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: captură video YouTube Idei de retete
Dacă vrei să faci o piftie extraordinar de bună, atunci rețeta moldovenească este fix ce căutai. Iată cum se prepară...

Ingrediente

2-4 picioare de porc
½ cap de porc cu ureche şi falcă
2 ştelţuri dolofane de porc
1 kg şorici
căzături de carne și os

2-3 cepe
1-2 morcovi
1 pătrunjel
1 ardei iute mic, spintecat în două
3-4 foi de dafin
1 lingură cu boabe de piper alb
2-3 rămurele de cimbru
1-2 linguri cu vârf de sare (sau câtă trebuie)
3-4 căpăţâni mari de usturoi
apă cât cuprinde, plus un lat de palmă peste

Decor

felii de ouă fierte
rondele de morcov fiert
feliuţe de lămâie
rondele de ardei gras / capia / gogoşar
frunze de pătrunjel verde

Cum se prepară

Se pârlesc picioarele şi capul de porc. Se spală bine cu apă caldă şi se răzuie cu cuţitul. Capul se taie în bucăţi mai mici. Carnea se pune în oală, se acoperă cu apă rece şi se pune o lingură mare de sare, scrie adevarul.ro. Se pune la foc mediu, până când fierbe şi face spumă. Apoi se dă focul mic şi se aduna constant spumă. Zeama trebuie să rămână limpede.

Răcitura se fierbe între 4-6 ore, până când se desprinde carnea de pe oase. Se poate fierbe şi mai mult. Dacă apa scade şi carnea nu fierbe, adăugaţi apă caldă peste şi fierbeţi în continuare. Zarzavatul se spală şi se adaugă, la două ore după ce a fiert. Usturoiul se curăţa şi se spală. Se va pisa înainte să fie pus în zeama.

Degresarea piftiei de porc

Se măreşte focul 60 de secunde, astfel încât grăsimea să se ducă pe margini. Se prinde cu polonicul şi se aruncă. După degresare, se dă focul mic şi se fierbe în continuare. După ce carnea a fiert, se închide focul şi se lasă să se răcorească. Gelatina va trece în zeamă. După ce s-a răcorit, se separă zeama de carne. Se dezosează şi se pune în vasele pregătite.

Vasele se ornează cu elementele de mai sus şi se pregăteşte zeama. Se pisează usturoiul cu sare până devine o pastă. Se pune un polonic de zeamă în el şi se amestecă. Se toarnă usturoiul în oală cu toată zeama fiartă. Se amestecă bine. Zeama se va vântura pentru a se prinde mai bine. Se pune în vasele cu carne ornată cu ajutorul unei strecurătoare. Se lasă la prins şi se pun la rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel