Pietrele la rinichi. Greșeli care duc la apariția lor
Pietrele la rinichi sunt substanțe solide, ce se formează în interiorul rinichiului, prin cristalizarea sărurilor din urină.
Pietrele la rinichi pot fi mai mari sau mai mici și sunt, de fapt, cristale de calciu ce se formează în partea rinichiului unde se colectează urina. În general, ele nu creează probleme până în momentul în care cad în uretră și o înfundă, în acel moment aparând dureri puternice.
Pietrele la rinichi nu au o singură cauză, fiind mai mulți factori care cresc riscul apariției lor. În general, apar pentru că urina conține mai multe cristale decât lichid care le-ar putea dilua.
Factori care duc la apariția pietrelor la rinichi
Specialiștii au stabilit câțiva factori de risc care duc la apariția pietrelor la rinichi, genul fiind unul dintre ei. Peste 80% dintre cei care se confruntă cu această problemă sunt bărbați. Există și o cauză genetică, persoanele care au avut cazuri în familie fiind mai predispuse să se confrunte cu această afecțiune. Femeile la menopauză au, de asemenea, un risc mai mare de a face pietre la rinichi, din cauza nivelului scăzut de estrogen. La fel de expuse sunt și cele care au suferit operații de înlăturare a ovarelor.
Există și anumite alegeri pe care o persoană le face și care pot duce la apariția pietrelor la rinichi. Consumul excesiv de vitamina D, de exemplu, a fost asociat cu apariția pietrelor la rinichi pe bază de calciu. Suplimentele pe bază de calciu cresc, de asemenea, concentrația de calciu din urină, favorizând apariția pietrelor.
Una dintre cele mai comune greșeli care duc la apriția pietrelor la rinichi este consumul redus de apă.
O dietă bogată în proteină și sodiu crește, de asemenea, riscul apariției pietrelor la rinichi. Oamenii supraponderali sunt, de asemenea, mai predispuși la această problemă, din cauza rezistenței la insulină și a nivelului ridicat de calciu din urină.
Cum pot fi prevenite
Trebuie băută suficientă apă pe zi și este recomandat ca dieta să conțină puțină sare și mai puține proteine animale. Produsele care conțin calciu nu trebuie eliminate, dar suplimentele pe bază de calciu trebuie luate doar la recomandarea medicului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News