Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Piețele asiatice au ajuns la limită, iar vizita lui Nancy Pelosi pune presiune pe acestea

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Economie
WhatsApp
Nancy Pelosi a ajuns în Coreea de Sud, în contextul tensiunilor americano-chineze privind Taiwanul - Foto Agerpres
Nancy Pelosi a ajuns în Coreea de Sud, în contextul tensiunilor americano-chineze privind Taiwanul - Foto Agerpres

Presiunea din zona Taiwanului crește odată cu apropierea vizitei lui Nancy Pelosi. 

Alegeri prezidentiale 2024

Bursele asiatice au scazut marți, cu indicii din Hong Kong, Taiwan și Shanghai în frunte, în condițiile în care investitorii erau neliniștiți în legătură cu vizita așteptată a lui Nancy Pelosi, în Taiwan, care ar putea escalada grav tensiunile cu China. Indicele Hang Seng (HSI) din Hong Kong a scăzut cu 3%. Indicele Compozit Shanghai (SHCOMP) din China continentală a scăzut, de asemenea, cu 2,6%. Taiex din Taiwan a scăzut cu 1,7%. Nikkei 225 (N225) din Japonia a scăzut, de asemenea, cu 1,6%, iar Kospi din Coreea (KOSPI) a pierdut 0,8%.

Dolarul din Taiwan s-a slăbit cu 0,2% față de dolarul american. Între timp, yenul japonez, o monedă tradițională de refugiu, a crescut cu 0,7% față de dolarul verde.

Vizita lui Pelosi tulbură piețele

Îngrijorările cu privire la escaladarea tensiunilor în strâmtoarea Taiwan tulbură piețele, transmite CNN. Pelosi este de așteptat să viziteze Taiwan în cadrul turneului său din Asia, potrivit unui înalt oficial guvernamental taiwanez și al unui oficial american, în ciuda avertismentelor oficialilor administrației Biden, care sunt îngrijorați de răspunsul Chinei la o vizită atât de importantă.

Vizita, prima de acest fel în ultimii 25 de ani, nu se află în prezent pe itinerariul public al lui Pelosi și are loc într-un moment în care relațiile SUA-China sunt deja la un nivel precar.

În timpul unui briefing de luni al ministerului de externe, China a avertizat împotriva ”impactului politic flagrant” al vizitei planificate a lui Pelosi pe insula autonomă pe care China o pretinde ca parte a teritoriului său. Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat că armata țării ”nu va sta cu mâinile în sân” dacă Beijingul simte că ”suveranitatea și integritatea sa teritorială” sunt amenințate.

”Vizita lui Pelosi în Taiwan întâmpină astăzi resentimente. Și pe fondul tensiunilor crescânde în strâmtoarea Taiwan și a agravării îngrijorărilor cu privire la o încetinire a economiei globale, investitorii se aruncă cu capul înainte în obligațiunile americane. Niciun partid nu dorește un război adevărat, dar riscul de accident sau chiar de escaladare agresivă a jocului de război este real, ceea ce poate duce întotdeauna la o greșeală tactică”, a declarat marți Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management.

Monedele Chinei și ale Taiwanului ar putea avea de suferit

Între timp, analiştii ING se aşteptau ca China să trimită avioane de război în apropierea Taiwanului sau chiar peste acesta ”înainte, în timpul şi după” posibila vizită a lui Pelosi.

"Se pare că SUA au subestimat sau au citit greșit poziția președintelui Xi față de Taiwan. Hotărârea lui Xi de a uni Taiwan cu China continentală este extrem de fermă. Ar trebui să vedem o slăbiciune a yuanului chinez și a dolarului taiwanez în următoarele zile", au spus analiștii într-o notă de cercetare de marți.

Bogdan Chirieac, previziune despre un posibil război între SUA și China: Ar fi chiar sfârșitul lumii

„Principala provocare pentru lumea liberă și pentru America, liderul lumii libere, nu este Rusia, ci este China. Aceste amenințări trebuie luate foarte în serios. În același timp, eu mizez pe faptul că China, așa comunistă cum e ea, are o civilizație de 5.000 de ani... nu cred că va declanșa un război acum pentru alipirea cu forța a Taiwanului. Ați văzut, cu Hong-Kong s-a negociat, era britanic, s-a realăturat Chinei, s-a mers pe principiul „o țară, două sisteme”, în 1999. Chinezii, în vechime, se credeau centrul Universului, de aceea își ziceau ”Imperiul de mijloc”.

Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților, este adevărat că urmează să facă o vizită acolo (n.r. în Taiwan), iar China încearcă să facă o demonstrație de forță interzicând asta. America a spus că se va asigura de securitatea doamnei Nancy Pelosi cu ajutorul navelor americane aflate în Strâmtoarea Taiwan. Este, în mod categoric, o arătare a mușchilor din ambele părți, dar eu cred că nu suntem aproape de un război direct între China și Statele Unite. Ar fi chiar sfârșitul lumii dacă s-ar întâmpla.”, a explicat analistul politic Bogdan Chirieac, la Realitatea TV. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel