Data publicării:
Piesa al cărei mesaj a fost secret vreme de 12 ani. Conține codul Morse și a fost un mare hit
O piesă pop a conținut un mesaj ascuns despre care nu s-a știut public vreme de 12 ani.
Piesa pop „Zile mai bune” a cucerit Columbia în vara anului 2010 cu un refren bun și versuri puternice. Conform BBC, ceea ce nu s-a știut este că melodia conținea un mesaj secret pe care creatorii nu puteau să-l dezvăluie decât odată cu desecretizarea unui dosar.
„Malaria era o problemă uriașă. Căpușele erau răspândite peste tot. Dacă te așezai sau încercai să te culci, se urcau furnicile peste tot pe tine”, spune pensionarul generalul maior Luis Herlindo Mendieta Ovalle, un bărbat ținut captiv de Forțele Armate Revoluționare din Columbia (Farc) între 1998 și 2010. „Apoi era problema mucegaiului. Din cauza umidității, îți creștea pe părțile intime și n-aveam medicamente cu care să ne tratăm”.
Conflict armat de 50 de ani în Columbia
În timpul conflictului armat de jumătate de secol din Columbia, ambele părți au comis fapte atroce. La începutul anilor 2000, răpirea a devenit o strategie cheie pentru Farc pentru a se finanța. În jur de 21.400 de persoane au fost răpite în timpul conflictului, spune justiția columbiană.
Soldații și polițiștii erau principalele ținte. Încătușați în tabere secrete din jungla columbiană, condițiile suportate de ostatici ar fi descumpănit orice persoană. Misiunile de recuperare erau periculoase din cauza terenului montan. Col Jose Espejo, ofițerul de comunicare al armatei columbiene, știa cât de important este moralul soldaților pentru succesul unei operațiuni de recuperare.
S-a vrut un mesaj care să nu-i lase pe ostatici să dispere
„Voiam neapărat să le oferim ostaticilor ceva de care să se agațe, un mesaj care să păstreze spiritul și puterea, pentru a lua în calcul că e posibil să scape dacă oportunitatea se ivește vreodată”, a zis el.
Astfel, acesta a luat legătura cu Joel Carlos Ortiz, șeful unei agenții de publicitate. Campania sa antidrog a câștigat un premiu pentru inovație, dar a atras și atenția Farc, pentru care comerțul cu cocaină era o sursă importantă de venit. Ortiz a primit amenințări cu moartea și a trebui să fugă în Statele Unite pentru a începe o nouă viață pentru el și familia sa. Însă a acceptat provocarea armatei să vină cu un mod de transmitere a mesajului.
Legătura între codul Morse și piesă
„Ne-au spus că soldații columbieni sunt învățați codul Morse. Atunci s-a prins beculețul deasupra capului”, a povestit Ortiz. Din moment ce ostaticii erau ținuți în inima junglei, iar comunicarea din exterior ar fi fost imposibilă, angajatul Alfonso Diaz a realizat că doar undele radio ar fi funcționat.
Aceștia s-au gândit să includă codul Morse într-o glumă, prin sunetele de cenzură a cuvintelor urâte, însă era totuși prea mult. Astfel, a venit ideea melodiei. Producătorul Carlos Portela a spus că cel mai bine s-ar folosi o melodie sentimentală cu versuri emoționale care s-i facă pe soldați să facă legătura dintre piesă și codul Morse ascuns. „Versurile piesei Zile mai bune vorbesc despre inima, reziliența și puterea care le trebuie soldaților pentru a nu se pierde în singurătate”, spune Diaz, care a scris versurile alături de Portela.
Au început astfel cercetările pentru a vedea câte cuvinte pe minut ar putea descifra o persoană. Ei au decis ulterior să folosească sintetizatorul pentru a camufla mesajul. Codul Morse a fost introdus în trei părți diferite ale piesei, iar textul era simplu: „19 recuperați. Urmezi. Nu-ți pierde speranța”.
Mesajul poate fi auzit la 1:31, 2:31 și 3:32.
După opt luni de așteptare, piesa era gata să fie transmisă în întreaga Columbie. „Milioane de persoane au ascultat Zile mai bune, dar nu asta era ținta noastră. Succesul poate fi văzut în numere mai mici, mai specifice. Succesul a constat în cei care au fost aleși să o audă și să o înțeleagă”, a spus Ortiz.
Mendieta, care a fost recuperat tot în 2010, a fost cel care a făcut un apel la rebeli de a le permite ostaticilor să asculte radio. „Cineva a spus cândva: «Dacă ai o carte, nu ești singur». În cazul nostru, a fost vorba despre radio”, a conchis generalul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News