Pierre Moscovici, ofertă pentru social-democrația europeană
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, socialistul francez Pierre Moscovici, le-a cerut social-democraţilor din statele Uniunii Europene să nu renunţe la valorile stângii în favoarea naţionalismului. Acesta  a anunțat că  le oferă 'leadership-ul' său pentru a contribui la reînnoirea social-democraţiei europene, care la capitolul popularitate pierde tot mai mult teren în faţa conservatorilor şi dreptei naţionaliste, relatează sâmbătă agenţia EFE.

'Să nu lăsăm stânga naţionaliştilor. Noua social-democraţie trebuie să fie cu adevărat de stânga', a spus el într-un interviu acordat cotidianului Le Soir şi postului RTL, în care şi-a prezentat o carte recent publicată şi intitulată 'Dans ce clair-obscur surgissent les monstres' (În acest clar-obscur apar monştrii).

'Înflorirea populismelor arată că trăim o perioadă politică incredibilă, în care vechile scheme politice sunt bulversate. Cu noua tendinţă care apare, sub forma unui populism dur, cu un preşedinte baroc precum Donald Trump, sau cu un tânăr preşedinte european, ceea ce eu numesc un populism de catifea, sau civilizat, ori seducător. Toate acestea se întâmplă într-o epocă tulbure, în care monştrii sunt aici: antisemitismul, rasismul, fanatismul, intoleranţa, creşterea inegalităţilor care creează revolte, ameninţarea terorismului', notează comisarul european Moscovici.

El a admis că social-democraţia trăieşte momente 'extrem de dureroase' în mare parte din ţările Uniunii Europene şi că în Franţa ea este 'practic distrusă' după procentul catastrofal de 6,36 % obţinut la alegerile prezidenţiale din 2017.

[citeste si]

'Şi totuşi, avem nevoie de o social-democraţie europeană. Trebuie să redefinim baza: nu lăsăm Europa centrului şi dreptei. Europa nu este de dreapta şi mi-ar plăcea să rezervăm stângii steagul Europei', a indicat politicianul socialist francez, formulând totodată ca obiectiv principal 'lupta împotriva inegalităţilor'.

Vehiculat printre posibilii candidaţi ai socialiştilor europeni pentru postul de preşedinte al Comsiei Europene începând din 2019, Pierre Moscovici mai spune că el îşi poate asuma 'leadership-ul' unui proces în opinia sa necesar de reînnoire a social-democraţiei europene.

'Îmi cunosc calităţile şi limitele. Cu experienţa mea, îndrăznesc să cred că pot fi util Europei, ţării mele, familiei mele politice. Dar nu sunt omul providenţial, nu pretind acest lucru. Dacă pot fi util, sau omul util, atunci nu voi ezita', a mărturisit el în interviu.

Declaraţiile sale evidenţiază perioada dificilă prin care trec social-democraţii europeni, care în contextul marcat de accentuarea decalajelor sociale, de valul de migranţi veniţi din afara Europei şi de insecuritate au pierdut mult din popularitate în favoarea formaţiunilor de orientare naţionalist-conservatoare.

După scorul foarte slab obţinut de socialiştii francezi la prezidenţiale, în Germania social-democraţii germani au înregistrat la legislativele de anul trecut cel mai slab rezultat din perioada postbelică, în timp ce tot în urma unui rezultat electoral slab social-democraţii austrieci au fost scoşi de la guvernare şi în locul lor a venit extrema-dreaptă. În Italia, în ultimele sondaje de dinaintea legislativelor de duminică social-democraţii sunt pe locul doi aproximativ la egalitate cu populiştii, în timp ce primul loc e ocupat de o coaliţie formată din dreapta şi extrema-dreaptă.

Pierre Moscovici, nascut la 16 septembrie 1957, la Paris, a fost raportorul pentru Romania al Parlamentului European.

Tatal sau, profesorul de psihologie sociala Serge Moscovici, s-a nascut in Romania in 1925,  a  parasit tara in 1947 si a ajuns in Franta un an mai tarziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel