Pictura pe sticlă. Lansare album la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în colaborare cu Editura Muzeului Național Bruckenthal, Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național al Literaturii Române, organizează, miercuri, 4 mai 2022, la ora 11:00, în Aula bibliotecii, lansarea albumului de artă intitulat Noi considerații cu privire la icoanele pe sticlă din Transilvania. 

Dr. Alexandru Constantin Chituță, autorul compendiului iconologic prezintă în aproape 700 de pagini, prin intermediul unei analize preponderent teologico-antropologice, o perspectivă inedită asupra icoanelor pe sticlă din Transilvania. Subiectul tratat reprezintă un fenomen unic în istoria artei românești. Cercetătorul explorează implicațiile picturii pe sticlă acordând o atenție deosebită impactului acesteia în viețile românilor din Transilvania, în secolul al XVIII-lea, în baza a nenumărate surse documentare prin intermediul cărora realizează o analiză comparativ stilistică a icoanelor pe sticlă din muzee naționale, colecții private precum și din episcopii ortodoxe transilvane, surprinzând în peste 300 de pagini ilustrate tipologiile artistice definitorii pentru stilul fiecărui zugrav sau centru de iconari.        

În cadrul lansării albumului de artă va concerta interpreta Oana Bozga Pintea. 

„Suntem bucuroși să găzduim lansarea acestui atlas iconografic. Albumul domnului dr. Alexandru Constantin Chituță propune o călătorie în timp și spațiu prin intermediul căreia frumusețea picturii pe sticlă ni se redescoperă, punând într-o nouă lumină sensibilitatea, credința și dăruirea artistică a sufletului românesc”, a declarat Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel