Piața, indicator major într-un stat. ”Dacă te duci în lumea italiană, sunt pentru oameni”. Ar fi putut fi punctul de maxim interes turistic în București
Sociologul Alfred Bulai a spus, la Nod în Papură, emisiune difuzată pe DC NEWS, care este unul dintre indicatorii democraţiei.
"În general, un indicator al istoriei democraţiei îl reprezintă modul în care sunt gândite pieţele, pentru cine sunt gândite. Piaţa, originar, este gândită pentru cetăţeni. În comunism, şi putem să vedem şi în Moscova, care a rămas pe aceeaşi logică, pieţele mari au fost dedicate maşinilor. Şi nici măcar maşinilor. Dacă îţi aduci aminte cum arăta piaţa Victoriei înainte de 1990, era un cerc mare în care nici maşinile nu intrau. Era un miliţian care păzea acolo.
Aşa cum la CC în faţă, nefiind maşini pe vremuri, era un spaţiu uriaş unde nu intra nimeni.
Mai mult decât atât, în cel mai deschis loc din Bucureşti, Piaţa Unirii, au făcut fântâni arteziene şi au pus maşini să treacă pe acolo, iar cetăţeanul nu mai poate ajunge pe acolo.
Piaţa Universităţii e singurul loc care mai arată a piaţă, şi e suficient de mic încât să se simtă bine oamenii acolo. Dacă te duci în lumea italiană, pieţele sunt pentru oameni. Şi în general în vest se întâmplă asta, găseşti de regulă oameni în pieţe, ăsta e sensul", a precizat sociologul Alfred Bulai.
"Dar ia Piaţa aşa zisă a Constituţiei. Unde ar fi punctul de maxim interes turistic. E Casa Poporului acolo, cu asta ne-am ales. Acolo sunt Procuratura, nişte ministere, în loc de restaurante şi cafenele. Coboară turiştii în pieţălăul ăla, stau un pic cu capul în soare, se urcă în autocar şi pleacă", a replicat Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News