Data publicării:
Piața imobiliară din România a trecut de perioada critică. Cătălin Podaru, Leviatan Design: Blocajul deja a fost
Piața imobiliară din România nu duce lipsă de provocări, o nouă recesiune fiind aproape iminentă, spun analiștii.
Deși la orizont se întrevede o nouă recesiune asemănătoare celei din 2008, piața imobiliară din România ar putea ieși la suprafață, depășind deja perioada critică, când materialele de construcții s-au scumpit, ridicând prețul imobilelor noi.
”Da, eu cred că blocajul deja a fost, după scumpirea foarte mare a materialelor, cel puțin în zona imobiliar - rezidențială, unde sunt multe investiții mici, care împreună au un volum mare în raport cu necesarul de resurse, chiar cred că avem un blocaj care a început cumva încă de la începutul anului. Pe de altă parte, investițiile au început să fie reluate cumva pe alocuri. Cred că în zona investitorilor care dispun de anumite lichidități financiare mai mari, care și-au făcut o analiză de risc, momentul în care inflația este una atât de mare, concomitent cu scumpirea pe piața energiei, cumva acestea însumează riscul devalorizării din ce în ce mai mari a banilor, cred că și-au dat seama că este de preferat să investească banii decât să îi țină imobilizați în anumite conturi unde poate de la o lună la alta valoarea lor scade”, a spus Cătălin Podaru, CEO Leviatan Design.
”Faptul că antreprenorii au fost nevoiți să se confrunte cu aceste provocări a dus la schimbări importante în acest ecosistem economic?”, a întrebat gazda interviului, jurnalistul DCBusiness Mihai Ciobanu.
”Da, sigur. Încă din pandemie cred că șocul acesta a catalizat o transformare în perspectiva utilizării tehnologiei în toate domeniile. Vedeți că digitalizarea a devenit un cuvânt popular utilizat în toate domeniile de oricine, dar dincolo de faptul că toată lumea a început să vorbească despre asta, pandemia ne-a forțat să și aplicăm. În trecut, să faci o video conferință, era așa, puțin exotic pentru anumiți pasionați de tehnologie. Acum e o normalitate, o vedem în fiecare zi, oameni care nu ajung să se întâlnească, fac doar o videoconferință. Mai mult decât atât, vedem asta și la nivel instituțional. Asta este doar o frântură care practic este un marker generic pentru ce se întâmplă în profunzime. Majoritatea companiilor și-au dat seama că trebuie să înglobeze tehnologia în toate procesele mici și mari pentru a deveni mult mai agili, mai rezilienți, mult mai adaptabili în fața schimbărilor și a provocărilor noi. Plecând de la acest exemplu, cred că asta se întâmplă în toate aspectele ce țin de mediul de afaceri, aceste nevoi și aceste șocuri, pentru cei care vor ă meargă mai departe, să evolueze, reprezintă treptele dezvoltării catalizate mult mai rapid. La final, cei ce vor rezista, vor fi mult mai buni, poate chiar comparabil la nivelul de eficiență și productivitate cu țările din vest”, a mai spus Podaru.
CITEȘTE ȘI - Ce e diferit acum față de criza imobiliară din 2008. Cătălin Podaru, Leviatan Design: Avem stol de ”lebede negre”
CITEȘTE ȘI - Cluj-Napoca, orașul cu cele mai mari chirii din România
Prețurile medii pentru închirierea apartamentelor de 2 camere sau ale garsonierelor au crescut cel mai mult în Cluj-Napoca, cu 30% în iulie 2022 față de 2021, potrivit wall-street.ro. Aceste locuințe sunt preferate de studenți, care reprezintă cea mai mare parte din chiriași. În luna iulie a acestui an, în Cluj-Napoca se închiria o garsonieră cu prețul mediu de 300 de euro. Dacă voiai să închiriezi un apartament de două camere, prețul mediu ajungea la 450 de euro, iar pentru un apartament de trei camere suma creștea la 552 de euro. După prețurile din Cluj-Napoca urmează cele din Capitală care au suferit o creștere de 21%. Citește mai multe AICI
CITEȘTE ȘI - Comisionul luat de la chiriaş, desfiinţat de un agent imobiliar
Şerban Trâmbiţaşu, agent imobiliar, desfiinţează practica luării de comision de la chiriaş de către agentul imobiliar. Acesta spune că agenţii imobiliari ar trebui să primească bani doar de la proprietari, deoarece pentru aceştia lucrează.
"E corect să iei comision şi de la chiriaş şi de la proprietar, atunci când te ocupi de închirierea unui apartament?” Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News