Petru Crăciun, despre criza medicamentelor: Pe piață sunt și vor fi întotdeauna de rezolvat două probleme / video
Petru Crăciun, director studii și strategie în Colegiul Farmaciștilor din România, expert în politica medicamentului și politica sanitară, a fost invitat la DC News și DC Medical, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate", unde a vorbit despre criza medicamentelor.
„Criza este un subiect relativ recent. Acum 10 ani, lipsa unui medicament de pe piață era un episod cu totul izolat și temporar. Aspectele sunt multiple și de larg interes. Acum suntem după câțiva ani de crize latente cu mici pusee mai acute. Ne amintim la începutul anului un episod mai vizibil de lipsa de antitermice și antibiotice.
Eu aș zice că acum 10 ani, în ceea ce privește disponibilitatea medicamentelor, situația era mult mai bună și nu este singurul factor, însă din păcate încercarea României de a îmbunătăți accesibilitatea, sacrificând disponibilitatea prin ieftinirea medicamentelor a eșuat.
Interesul pentru multe produse farmaceutice a fost într-o scădere constantă și la un moment dat ele au dispărut. Pentru că suntem în piața europeană și în cea globală, nu putem face abstracție de niște evoluții care au loc aici. Există un un element de criză la nivel european și un element de criză românesc, cu altă amplitudine și gravitate.”, a spus Petru Crăciun.
„O criză europeană a fost pusă în evidență de pandemia covid, și anume, pentru multe medicamente, cele mai accesibile, s-a constatat că nu există producători în Europa. Spunem și noi că facem producție de medicamente în România, dar este de fapt ambalare, blisterizare. Substanțele vin din China sau India, iar la noi se fac tabletele, se amestecă.”, a completat Val Vâlcu.
„Se numește condiționare. În general această activitate de condiționare necesită trei grupe de materii prime: substanțele active, excipienți și materiale de ambalare, plus energie și utilaje. În ceea ce privește ambalarea, regulile sunt foarte stricte și e foarte bine să fie așa.
Problema care apare, nu doar la noi, este că de ani buni așteptările cresc, exigențele cresc și pentru asta, orice industrie trebuie să facă niște eforturi ca să răspundă, care înseamnă costuri. În măsura în care dezechilibrul dintre costurile în creștere și prețurile stagnante sau în eroziune se agravează, atunci apar probleme.
Pe piață sunt și vor fi întotdeauna de rezolvat două probleme: relația dintre cerere și oferta și relația dintre prețuri și costuri. Din acest punct de vedere medicamentele nu pot face excepție.”, a spus Petru Crăciun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News