Petrolul scade sub 114 de dolari pe măsură ce UE s-a divizat din cauza interzicerii Rusiei
Petrolul a scăzut marți sub 114 de dolari pe baril, întrucât membrii Uniunii Europene nu au fost de acord cu un potențial embargo asupra petrolului provenit din Rusia.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene sunt împărțiți în ceea ce privește decizia de a se alătura Statelor Unite pentru a interzice petrolul rusesc și implicit asupra propunerii de a impune un embargo Rusiei.
Unele țări, inclusiv Germania, spun că blocul este prea dependent de combustibilii fosili ai Rusiei pentru a putea face față unei asemenea decizii, relatează Reuters.
„Cuvântul „tranzitoriu” referitor la inflație este o amintire îndepărtată, în principal din cauza creșterii prețurilor mărfurilor”, a spus Tamas Varga de la broker PVM. „Băncile centrale, conduse de Rezerva Federală sunt pregătite să crească semnificativ costul împrumutului”.
Țițeiul Brent a atins 139 de dolari pe baril, cel mai mare din 2008, la începutul acestei luni
Amenințările cu aprovizionarea din războiul din Ucraina și atacurile grupului Houthi din Yemen, aliniat Iranului, asupra instalațiilor saudite de desalinizare a energiei și a apei au limitat dezavantajul.
De cealaltă parte Arabia Saudită declara luni că „nu își asumă nicio responsabilitate pentru eventuala lipsă de aprovizionare cu petrol pe piețele globale, în lumina atacurilor asupra instalațiilor sale petroliere”, au declarat oficialii prin intermediul Agenției de presă saudită.
Declarația a venit după ce rebelii Houthi din Yemen au atacat porturile petroliere, unul dintre ele provocând un incendiu în Jiddah.
„Comunitatea internațională trebuie să-și asume responsabilitatea de a păstra sursele de energie”, se arată în declarație.
Țițeiul Brent, referința internațională pentru petrol, se situează în prezent la peste 112 USD pe baril. Nu este clar cât de semnificative vor afecta atacurile și oprirea ulterioară a distribuției pe piața mondială de gaze. Ceea ce se știe este că prețurile la gaze au crescut drastic, SUA depășind recent 4,25 USD per galon în medie.
Jiddah este orașul cheie a industriei petroliere a Arabiei Saudite
Amploarea prejudiciului nu a fost făcută public. Cu toate acestea, Ministerul Saudit al Energiei a declarat duminică că atacurile au provocat „o reducere temporară a producției rafinăriei” și că vor găsi o modalitate de compensare a proviziilor afectate.
Ceea ce este, de asemenea, neclar este care va fi orice potențial răspuns internațional la aceste atacuri. Rebelii Houthi au vizat instalațiile saudite ca represalii pentru ceea ce spun că sunt agresiuni susținute de SUA.
Citește întreaga știre aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News