Data publicării:
Petrolier bombardat de un avion de vânătoare în portul Derna. Chirieac: "Urmările pot fi catastrofale"
Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a vorbit despre cazul petrolierului bombardat de un avion de vânătoare în portul Derna, din estul Libiei.
"Este prematur să spunem, dar s-ar putea să se confirme informațiile conform cărora Statul Islamic a pus mâna inclusiv pe avioanele de vânătoare, din Irak. Dacă lucrurile stau astfel, avem cu toții o mare problemă.
De asemenea, și cred că trebuie să privim lucrurile în ansamblul lor, bombardarea unui petrolier înseamnă rute de aprovizionare instabile și ar putea să însemne o ușoară creștere a prețului petrolului, ceea ce ar fi în primul rând în interesul Rusiei, care are mari probleme economice în acest moment, din cauza prăbușirii prețului la petrol.
Deci cred că trebuie să așteptăm restul de informații, dar faptul că un avion necunoscut bombardează nave este ceva cu totul și cu totul neobișnuit. Gândiți-vă că e un petrolier, dar putea fi o navă de croazieră, cu 4.000 de pasageri la bord. Practic, navele acestea nu au nici cea mai mică apărare în fața unui avion de luptă, să fie foarte clar. O singură rachetă și îți face praf un pachebot. E un lucru îngrijorător și nou în materie de terorism, acum, la începutul anului", a declarat Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Vezi și: Petrolier cu români la bord, bombardat de un avion necunoscut
Întrebat ce urmări poate să aibă acest moment, analistul de politică externă a răspuns:
"În primul rând, trebuie văzut al cui este avionul. Urmările pot fi catastrofale. Și așa ne-au amărât viața după atentatele de la 11 septembrie, că suntem controlați în avioane, suntem controlați la telecomunicațiile electronice, la totul. S-au schimbat multe și democrația a avut mult de suferit după 11 septembrie 2001. Vă dați seama dacă avioane de luptă zboară fără niciun control prin spațiul european sau prin spațiul Mării Mediterane sau oriunde sunt interese occidentale? Avem de-a face cu o provocare gravă! (...) Problema este că, cu un asemenea aparat ataci ține fără apărare: de data asta un petrolier, poate fi un pachebot, poate fi orice altceva - o clădire civilă aflată într-o țară în zona riverană a Mării Mediterane sau a Mării Negre.
Deci avem de-a face cu o provocare de tip nou. Presupun că toată lumea va încerca din acest moment să afle al cui este avionul respectiv", a conchis Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News