Petrol iranian în Liban: Washingtonul denunţă ''o operaţiune de PR'' a Hezbollahului
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Statele Unite au denunţat joi ceea ce au numit ''o operaţiune de PR' a mişcării şiiite libaneze Hezbollah care a adus la Beirut petrol iranian, sub sancţiuni internaţionale, în timp ce Libanul se află în plin colaps economic şi se confruntă cu numeroase penurii, relatează vineri France Presse. 

'Petrolul dintr-o ţară supusă la numeroase sancţiuni precum Iranul nu este într-adevăr o soluţie durabilă la criza energetică a Libanului', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price. 'Aceasta este, în opinia noastră, o operaţiune de PR a Hezbollahului care nu se implică într-o soluţie constructivă la problema' micului stat scufundat într-o profundă criză economică, a spus el.

'Susţinem eforturile de a găsi soluţii durabile şi transparente care să reglementeze penuriile grave de energie şi petrol în Liban', a adăugat el. Cu toate acestea, el nu a menţionat posibile sancţiuni ale SUA împotriva Libanului, amintind că preşedintele Joe Biden este în favoarea ridicării sancţiunilor împotriva Iranului dacă Teheranul se întoarce la masa negocierilor pentru a resuscita acordul nuclear internaţional semnat în 2015.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian se află în prezent în vizită la Beirut. Şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, a anunţat în august plecarea unei nave iraniene încărcate cu combustibil spre Liban şi zeci de tancuri care transportau păcură iraniană au sosit la mijlocul lunii septembrie din Siria pentru a fi descărcate în benzinăriile companiei petroliere aparţinând mişcării şiite pro-Iran.

Vezi și: Joe Biden a anulat deciziile prin care Trump reducea suprafeţele a trei zone protejate din SUA

Cu toate acestea, sancţiunile SUA interzic Iranului să-şi exporte petrolul şi vizează de asemenea Hezbollah, clasificat ca 'grup terorist' de Washington. Iniţiativa mişcării şiite, a cărei influenţă este decisivă în Liban, intervine într-un context de criză acută. Lipsa de combustibil loveşte centralele electrice de stat şi generatoarele de cartier, lăsând populaţia în întuneric timp de ore întregi.

Criza energetică ameninţă chiar şi spitalele şi echipamentele acestora. Prim-ministrul libanez Najib Mikati, al cărui guvern a fost format pe 10 septembrie după 13 luni de vid politic, a deplâns acţiunea Hezbollah ca un atac asupra suveranităţii libaneze, însă a exclus riscul unor măsuri punitive ale Statelor Unite împotriva ţării sale, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel