Data publicării:

Petre Daea: "Nu ştim ce va fi de aici încolo"

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Politica
WhatsApp

Nu avem până la această dată pierderi de recoltă la cultura mare din cauza temperaturilor scăzute, dar sunt ceva semne de întrebare în pomicultură, în zona Dobrogei, şi în viticultură, în partea de nord, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.

'Până la această dată, determinările făcute arată că lucrurile sunt în regulă. Starea de vegetaţie este bună, nu avem până la această dată pierderi de recoltă, doar acolo unde băltirea nu a putut fi evitată. Sunt anumite zone, unde, în şaua terenului respectiv, s-a acumulat mai multă apă, ajungând peste capacitatea de saturaţie a solului şi producând băltiri şi înăbuşirea plantelor. Dar aceste pierderi sunt minore şi le au în vedere specialiştii şi fermierii. Sunt pierderi tehnologice pentru că se trece peste o iarnă', a precizat ministrul Agriculturii.

Întrebat dacă sunt probleme în pomicultură din cauza viscolului din această perioadă, şeful MADR a precizat că determinările actuale au arătat că sunt probleme în zona Dobrogei, la piersici, dar efectele nu se pot vedea decât în momentul în care se reia vegetaţia.

'Avem un jurnal al zilei. Este pe site-ul MADR. Este actualizat în fiecare zi şi conectat la realitate. În fiecare zi este interpretat de specialişti şi s-a discutat cu fermierii. Până la această dată nu există pierderi la cultura mare, adică la grâu, la orz, secară, la orzoaica de toamnă. Nu ştim ce va fi de aici încolo. Eu spun că până la această dată lucrurile aşa stau. Am făcut determinări în pomicultură, pe fiecare zonă în parte, pe fiecare specie şi pe fiecare soi. Sunt semne de întrebare la piersici, în zona Dobrogei, dar atenţie, nu le putem şti acum, până când nu facem secţiuni prin mugur. Nu se pot face acum, ci în momentul în care fenomenul respectiv a părăsit zona unde se află plantaţia. Deci, în momentul în care îşi reia vegetaţia, putem determina cu specialiştii dacă este vreun efect. Însă, de regulă, nu toţi mugurii stau şi nici nu trebuie să stea pe plantă, pe pomul respectiv. Nu toţi mugurii vor da roade, nu toate florile vor lega - şi nici nu trebuie să lege toate - pentru că este o povară mult prea mare pentru pom şi nu e în stare să o ducă şi începe căderea timpurie', a explicat ministrul Agriculturii.

Sunt ceva semne de întrebare

Potrivit acestuia, şi în viticultură sunt ceva semne de întrebare, în partea de nord, în Iaşi, iar deocamdată 'viticultorii aşteaptă să vadă despre ce este vorba şi prin foarfecă stabilesc ceea ce este necesar, ca să echilibreze rodul, în aşa fel încât atingerea producţiei să îl satisfacă'.

[citeste si]

'Până la această dată, nu putem şti exact ce se întâmplă în viticultură şi pomicultură, dat fiind faptul că vegetaţia nu a pornit. Însă, cum îmi place mie să spun şi dvs. să mă prezentaţi: este mai mult bine decât rău. Avem aici harta ţării, care cu mici excepţii arată că este acoperită cu zăpadă, atât în zone unde era deficit de umiditate, adică în partea de sud a ţării, ceea ce ne dă speranţe pentru a întreţine procesele biologice, a creşte şi a se dezvolta planta atunci când temperatura creşte şi fenomenele meteo acestea dispar. Este până acum bine, este apă în sol. Temperaturile scăzute sunt o problemă, dar acum culturile sunt acoperite de zăpadă, iar pragul de afectare, de îngheţ este undeva la minus 20 de grade Celsius. Nu avem aşa o temperatură şi sper să nu fie, dar, repet, este mai mult bine decât rău. Acum este frig afară, bate vântul, este zăpada viscolită, noi suntem tot timpul în legătură cu staţiunile, cu fermierii şi zonele unde focul este permanent cald, unde trebuie să asiguri fluxurile tehnologice, în zootehnie (...)', a mai spus ministrul Agriculturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel