Petiţie semnată de zeci de mii de persoane pentru o adolescentă din Rusia. Ea nu îşi mai poate vedea tatăl după ce el a "discreditat" războiul din Ucraina
Zeci de mii de persoane au semnat o petiţie de susţinere a unei adolescente care nu mai are voie să îşi vadă tatăl, după ce bărbatul a "discreditat" armata rusă care luptă în Ucraina.
O adolescentă din Rusia, plasată într-un centru pentru minori după ce tatăl ei a fost condamnat pentru că a "discreditat" armata rusă care luptă în Ucraina, a primit interdicţie pentru orice contact cu exteriorul şi implicit cu tatăl său, a raportat miercuri ONG-ul specializat OVD-Info, transmite AFP.
"Maria Moskaleva (...), care s-a pomenit într-un centru pentru minori după ce tatăl ei Aleksei Moskalev a fost plasat în arest la domiciliu, nu are dreptul să-şi sune tatăl", a anunţat organizaţia după ce a luat legătura cu avocatul familiei.
Cazul datează din aprilie 2022, când această elevă de 13 ani din regiunea Tula, la sud de Moscova, realizează pentru ora de arte plastice un desen împotriva intervenţiei militare în Ucraina. Ea scrie dedesubt "Nu războiului" şi "Glorie Ucrainei", explică media independentă rusă Meduza.io, cu sediul la Riga, scrie Agerpres.
Bărbatul este în arest la domiciliu, dar fata a fost dusă într-un centru pentru minori
Anchetatori îi interoghează atunci pentru prima dată pe fată şi pe tatăl ei, Aleksei Moskalev, relatează OVD-Info.
În aceeaşi lună, Moskalev a fost condamnat de un tribunal local la o amendă de 32.000 de ruble (400 de euro la cursul actual), pentru că a făcut pe reţelele sociale comentarii critice la adresa ofensivei ruse.
Aproape un an mai târziu, pe 1 martie, poliţia a revenit la domiciliul adolescentei şi al tatălui său, acuzat de data aceasta că "a discreditat armata" (rusă) pentru noi postări online, explică media Meduza.
Cu această ocazie, Moskalev a fost plasat în arest la domiciliu de autorităţi, iar fiica sa a fost dusă la un centru pentru minori în Iefremov, potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti.
O petiţie online lansată în susţinerea tatălui şi fiicei sale a fost semnată până miercuri de 65.000 de persoane.
Ofensiva rusă în Ucraina este numită oficial în Rusia drept "operaţiune militară specială", iar autorităţile au adoptat o lege ce prevede până la 15 ani de închisoare pentru orice publicare de informaţie considerată "falsă" despre armata rusă.
Mii de ruşi care au criticat public conflictul sau presupusele abuzuri ale forţelor ruse în Ucraina au fost judecaţi şi condamnaţi la amenzi sau la închisoare, în baza acestor texte, devenite simboluri ale represiunii în curs împotriva oricărei critici faţă de "operaţiunea militară specială".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News