Petiție pentru renunțarea la tălăngile vacilor elvețiene. Populația va decide, prin vot, soarta acestora
Orașenii mutați în zona rurală sunt deranjați de zgomotul tălăngilor pe care le poartă vacile.
Elveția rurală este asociată cu zgomotul tălăngilor de la gâtul vacilor, dar se pare că acest sunet blând, nu este pe placul tuturor, mai ales a celor care aud în fiecare zi o ciurdă de 20-30 de animale. Iar aceasta este dilema cu care se confruntă multe dintre comunitățile elvețiene, scrie BBC.
Aarwangen, cu o populație de 4.700 de locuitori, este un sat fermecător așezat pe malul frumosului râu Aare, cu Alpii Bernezi în depărtare. Are un castel medieval și un centru atractiv, cu o biserică și ferme tradiționale.
Dar satul este, de asemenea, poziționat strategic pentru a deservi economia de mare succes a Elveției.
Se află la doar o oră de Berna, Zurich și Basel și este un loc minunat de locuit pentru muncitorii de la oraș care doresc puțină liniște după munca de zi cu zi. Acum, un număr tot mai mare de case și apartamente noi se extind din centrul inițial al satului.
De altfel, fermele tradiționale sunt încă funcționale, iar câmpurile verzi din jurul satului găzduiesc nu doar case noi, ci și vaci de lapte, cu tot cu tălăngile la gât.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care gălăgia specifică a tălăngilor este deranjantă pentru orășenii care au ales să locuiască la țară. Astfel, printre cei mai noi dintre locuitorii micuței comunități sunt și voci care s-au plâns de aceste zgomote.
Cel puțin două familii s-au plâns în mod oficial consiliului sătesc, cerând ca tălăngile să fie îndepărtate pe timp de noapte, au fost proteste în rândul localnicilor, iar printre cei mai vechi dintre aceștia, precum și fermierii susțin că acesta este un atac la cultura lor tradițională.
Fermierul care deținea turma în cauză a considerat acest lucru drept "o insultă personală la adresa lui și a vacilor sale", a declarat primarul Niklaus Lundsgaard-Hansen.
Petiție și vot pentru eliminarea tălăngilor
În scurt timp, conform bunei tradiții elvețiene, a fost organizată o petiție, care a strâns semnături pentru un vot în favoarea păstrării clopotelor, deoarece, potrivit acesteia, ”noi, elvețienii, dorim să ne păstrăm și să ne menținem tradițiile trăite în viitor”.
Peste 1.000 de semnături au fost strânse pentru petiție în doar câteva zile. Acestea au fost înmânate autorităților din sat în cadrul unei ceremonii oficiale, însoțite de cârnați tradiționali donați de fermieri.
Luna viitoare, populația din Aarwangen se va aduna la o adunare publică pentru a vota asupra viitorului clopotelor lor. Între timp, probabil șocat de nivelul de sensibilitate, unul dintre cei care s-au opus zgomotului și-a retras plângerea. Celălalt s-a mutat.
Tălăngile de vaci au fost cândva foarte utile în viața rurală elvețiană. Având în vedere că turmele, mai ales vara, pășteau la înălțime în Alpi și adesea pe pante abrupte, clopotele erau vitale pentru a le urmări.
Fermierii mai în vârstă încă vă vor spune că pot auzi fiecare vacă în parte după sunetul propriei tălăngi.
În zilele noastre, însă, vacile au cipuri electronice și își petrec cea mai mare parte a timpului pe pășuni îngrădite.
Cearta din Aarwangen nu este prima în care se discută dacă clopotele sunt cu adevărat necesare.
Unii fermieri elvețieni au eliminat deja tălăngile vacilor pe timp de noapte, pentru a nu deranja somnul vecinilor lor.
Alții au renunțat complet la ele. Activiștii pentru drepturile animalelor au pus la îndoială faptul că vacile sunt afectate de faptul că trebuie să poarte un clopot zgomotos și greu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News