Peştii din specia caras auriu ar putea conduce vehicule în mediu terestru - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cercetători chinezi au reuşit să crească peşti fără oase intramusculare /  Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Cercetători chinezi au reuşit să crească peşti fără oase intramusculare / Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Peştii din specia caras auriu sunt capabili să conducă un vehicul, afirmă o echipă de cercetători israelieni într-un studiu despre capacitatea acestor vieţuitoare de a se adapta pentru a se orienta într-un mediu terestru, informează AFP.

Într-un studiu ce va fi publicat în ediţia din februarie a revistei ştiinţifice Behavioural Brain Research, care a fost analizat de oameni de ştiinţă independenţi, cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Beer Şeva, cel mai mare oraş din deşertul Negev din sudul Israelului, au creat un dispozitiv ce permite unui caras auriu care înoată într-un acvariu, plasat la rândul său pe o platformă rulantă robotizată, să se deplaseze.

Mișcările peștelui, conectate la un computer ghida vehiculul

Cercetătorii israelieni au ataşat camere de filmat care urmăreau mişcările peştelui şi care erau conectate la un computer ce ghida vehiculul. Atunci când carasul auriu se deplasa spre partea frontală a acvariului, vehiculul mergea înainte, iar atunci când peştele rămânea în partea din spate a acvariului, vehiculul rămânea imobil, au precizat autorii studiului.

'Vehicul condus de un peşte'

Ei au publicat pe internet şi o înregistrare video prezentând un 'vehicul condus de un peşte'.

Pentru a-şi rafina cercetarea, savanţii israelieni au plasat apoi o ţintă în faţa vehiculului. Când carasul auriu reuşea să atingă ţinta, el primea în acvariul său o cantitate de 0,002 grame de granule alimentare pe post de recompensă, precizează autorii acestui studiu finanţat din fonduri publice şi care a respectat protocolul local în ceea ce priveşte drepturile animalelor.

Peştele a reuşit să atingă ţinta fără să se rătăcească

După câteva zile, peştele a reuşit să atingă ţinta fără să se rătăcească, 'indiferent de punctul său de plecare' şi 'evitând 'pistele înfundate', au precizat autorii israelieni, care au ajuns la concluzia că peştele caras auriu are 'capacitatea de a-şi transfera reprezentarea spaţială şi abilităţile de navigaţie într-un mediu terestru, care este complet diferit de al său', conform Agerpres.

Citește și: Peștișorii aurii devin adevărați MONȘTRI când sunt aruncați în ape sălbatice 

Autoritățile roagă oamenii să nu mai arunce carași aurii în lacuri și bălți. Un oraș din statul american Minnesota a cerut localnicilor să nu își mai arunce peștii din acvariu în sălbăticie după ce nu-i mai vor, după ce au descoperit un caras auriu uriaș într-un lac. Vezi foto aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel