Peste o sută de bistriţeni fac voluntariat la Ambulanţă, în ture de câte 12 ore
Peste o sută de persoane s-au alăturat, ca voluntari, Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bistriţa-Năsăud şi lucrează câte 12 ore alături de echipajele medicale, devenind ochii şi mâinile în plus de care este nevoie într-o situaţie de urgenţă.
Managerul SAJ, Annabella Muzsi, a vorbit miercuri, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural, despre cei 106 voluntari, care, spune ea, sunt foarte doriţi de către echipajele operative, în condiţiile în care unitatea este deservită, în total, de opt medici, dintre care doi cu contracte suspendate pe perioada cât deţin funcţii de conducere, şi 54 de asistenţi medicali.
'Avem 106 voluntari. Ca să poată fi voluntari, trebuie să aibă în primul rând curs de Crucea Roşie, ca să vorbim aceeaşi limbă când îi cursăm noi, după care, de obicei în ianuarie, februarie şi noiembrie, în fiecare an, facem campanii de recrutare. Campanii de recrutare înseamnă anumite cursuri, testare, după care intră în activitate cu echipaje. Sunt foarte doriţi de către echipajele operative, pentru că îi ajută şi sunt, practic, doi ochi şi două mâini în plus, ceea ce într-o situaţie de urgenţă contează foarte mult', a spus Muzsi.
Voluntarii de la Ambulanţă sunt, potrivit managerului SAJ, persoane de toate vârstele şi din toate categoriile profesionale, care, atunci când sunt chemaţi, îşi încep ziua de muncă la ora 7,00 dimineaţa şi o termină abia după 12 ore. 'Sunt absolvenţi de liceu, de orice fel de liceu, şi pedagogic am avut. Sunt oameni care vor să meargă la postliceală sau sunt deja la postliceala sanitară. Sunt oameni care nu au nicio tangenţă cu sistemul de sănătate, sunt ingineri, sunt toate categoriile şi toate vârstele. Singura restricţie: cel care vine trebuie să aibă 18 ani împliniţi, şi aici dezamăgim un pic tineretul care, la 16, 17 ani ar dori deja să vină. Nu îi putem lua minori, pentru că legislaţia muncii prevede pentru minori alt program. Programul este în felul următor: voluntarul vine dimineaţa la 7,00, se prezintă în instituţie, este alocat unui echipaj şi 12 ore face parte din acel echipaj, şeful de echipaj răspunzând atât de integritatea, cât şi de activitatea şi de prezenţa voluntarului', a explicat managerul SAJ Bistriţa-Năsăud.
Cei care nu au încă 18 ani, dar doresc să activeze ca voluntari, sunt ţinuţi, totuşi, aproape de instituţie şi sunt cooptaţi la evenimente locale, de tipul zilelor oraşului sau ale comunei, unde nu este nevoie de deplasare la cazuri. Potrivit Annabellei Muzsi, cei care fac voluntariat pe bază de contract la Ambulanţă se folosesc adesea de această experienţă profesională la viitoarele locuri de muncă, unele chiar în străinătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News