Data publicării:

Peste jumătate dintre români sunt îngrijoraţi de inflaţie

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Inflaţia este principala îngrijorare pentru două treimi dintre români, aceasta fiind urmată de invazia din Ucraina şi costul serviciilor medicale.

Inflaţia este principala îngrijorare pentru două treimi dintre români, aceasta fiind urmată de invazia din Ucraina şi costul serviciilor medicale, conform unui studiu realizat în noiembrie de o companie de consultanţă în management. Potrivit studiului, în ultimele săptămâni, 80% dintre consumatorii români şi-au schimbat comportamentul atunci când au cumpărat alimente şi produse esenţiale, alegând unele mai ieftine sau marca proprie a retailerului. În acelaşi timp, 30% din consumatori au schimbat magazinul de la care îşi fac cumpărăturile, motivaţi de preţurile mai mici şi de economii în ceea ce priveşte costurile cu benzina. Cei mai îngrijoraţi de atacurile din Ucraina sunt cei cu venituri mari şi românii născuţi între anii 1946 şi 1964, aşa numiţii Baby Boomers. Pentru aceştia din urmă, şi accesul la servicii medicale este un motiv de îngrijorare, la fel ca şi pentru cei cu venituri mici, conform studiului la care au participat 1.000 de persoane.

Inflația din zona euro nu a atins apogeul

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, le-a spus parlamentarilor europeni că ar fi surprinsă dacă inflația din zona euro a atins deja apogeul, sugerând că recenta creștere a ratelor dobânzilor a BCE nu sa încheiat încă. „Aș dori să văd un vârf al inflației în octombrie, dar mă tem că nu este încă atât de departe”, a spus ea, adăugând că există încă prea multă incertitudine pentru a presupune că inflația a atins un vârf, în special din cauza costurilor ridicate ale energiei la comerțul cu ridicata. nivel, care se reflectă în prețurile cu amănuntul.

Ritmul general de creștere a prețurilor de consum a încetinit în noiembrie pentru prima dată într-un an și jumătate, dar a rămas peste 10%, așa cum au prezis aproape toți economiștii. Statisticienii urmează să publice date despre inflație în zona euro miercuri.Investitorii caută acum orice semn că majorările ratelor dobânzii ale BCE ar putea fi încheiate după cea mai abruptă creștere a costurilor îndatorării din istoria sa. Aceste creșteri au fost privite cu teamă, deoarece vin într-un moment în care zona euro se pregătește pentru o recesiune.

Unii membri ai consiliului guvernatorilor BCE au cerut deja o încetinire a ritmului de creștere a ratei dobânzii, tot din cauza planurilor lor de a începe să vândă obligațiuni în valoare de 5 trilioane de euro cumpărate în timpul crizelor recente. Cu toate acestea, alții văd puține posibilități pentru a ușura ritmul majorărilor ratelor, inflația fiind de peste cinci ori mai mare decât ținta de 2% a BCE.

Lagarde a adăugat că, pentru a decide până la ce nivel vor crește ratele dobânzilor, BCE își va baza decizia pe perspectiva actualizată, persistența șocurilor economice, reacția salariilor și așteptările inflaționiste. Potrivit ei, acest lucrua poate însemna că, odată cu presiunile continue ale prețurilor, costurile îndatorării vor atinge un nivel care va limita creșterea economică, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel