Data publicării:

Peste 950.000 de români au aplicat pentru statut de rezident după Brexit

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pixabay
Pixabay

 Polonezii, românii şi italienii sunt minorităţile din UE cele mai numeroase în Marea Britanie.

Promisiunile din campanie au fost în mare parte încălcate. Peste 950.000 de români au aplicat pentru statut de rezident după Brexit. La cinci ani după Brexit, comunitatea românilor din Regatul Unit a crescut mai mult decât se aşteptau chiar şi autorităţile de la Londra.

În perioada de după vot, numărul cetăţenilor UE care îşi caută de muncă în Marea Britanie a scăzut cu 36%. Cu toate acestea, tot mai mulţi români au decis să locuiască acolo. 950.000 de români au solicitat în mod oficial reşedinţă în această perioadă.

Numărul românilor a pornit de la o comunitate de dimensiuni medii spre una de dimensiuni mari. Estimăm că în acest moment 1 milion de români locuiesc în Marea Britanie. A doua cea mai numeroasă comunitate din UE, la foarte mica distanţă de cea poloneză”, a declarat Laura Popescu, ambasadorul României în Marea Britanie.

Pentru mulţi britanici, votul a fost urmat de o perioadă de frustrare şi de promisiuni încălcate. Regatul nu a semnat marile acorduri comerciale anunţate, iar exporturile către UE s-au redus cu 50 la sută din cauza birocraţiei. Cea mai mare minciună este finanţarea sistemului sanitar cu banii trimişi la Bruxelles.

Printre cei care au avut de pierdut sunt şi românii. Marea Britanie a părăsit programul Erasmus, deci studenţii români pot studia la o universitate de top doar dacă plătesc.

„Începand cu acest an taxele de studiu vor fi mult mai mari, între 16-38.000 de lire, nu se va mai putea primi împrumut guvernamental pentru achitarea acestor studii şi de asemenea studenţii vor trebuie sa aplice pentru viza de student”, a explicat Laura Popescu. Un studiu recent arată că 43% dintre britanici cred că decizia de a ieşi din UE a fost una bună, în timp ce 46% spun că a fost greşită, transmite Mediafax.

****

Au trecut 5 ani de la votul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că votul istoric de acum cinci ani pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană va acţiona acum ca un imbold pentru crearea de locuri de muncă şi reînnoirea Marii Britanii după pandemia de coronavirus, relatează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel