Data publicării:
Peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina, potrivit cifrelor oferite de SUA
Peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina, a declarat miercuri pentru CNN o membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Elissa Slotkin, potrivit DPA.
Ea a făcut această declaraţie după un briefing clasificat cu oficiali ai administraţiei preşedintelui american Joe Biden.
"Au fost informaţi că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, un număr uriaş. Au investit enorm în forţele lor terestre, iar acum 80% din trupele lor terestre sunt împotmolite şi obosite", a afirmat Elissa Slotkin.
Democrata, care s-a întors recent dintr-o vizită în Ucraina, a mai declarat că următoarele trei-şase săptămâni ar putea fi decisive pentru evoluţia conflictului.
Conform celei mai recente estimări a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, 15.000 de militari ruşi au fost ucişi în lupte. Nu există date oficiale de la partea rusă cu privire la bilanţul deceselor în rândul armatei sale.
Rusia a invadat Ucraina vecină la 24 februarie, notează Agerpres.
Consilierii Pentagonului avertizează asupra amenințării unui atac nuclear rusesc contra Europei
Rusia ar putea opta pentru o „escaladare orizontală” a conflictului din Ucraina și să decidă să lovească membrii europeni ai NATO, inclusiv cu utilizarea armelor nucleare. O astfel de evaluare în raportul „Rutele spre escaladarea Rusiei împotriva NATO” este dată de analiștii Rand Corporation, un centru de cercetare american care îndeplinește comenzile guvernului SUA și Pentagonului.
Potrivit Rand, ideea că intervenția militară directă a NATO în războiul din Ucraina este inevitabilă și, prin urmare, un conflict cu întregul bloc, ar putea determina Kremlinul să facă un pas disperat. În acest caz, conducerea rusă poate decide să fie prima care lovește țările alianței, scrie The Moscow Times.
În același timp, arsenalul de rachete nenucleare cu rază lungă de acțiune al armatei ruse a fost redus semnificativ în cursul operațiunilor militare împotriva Ucrainei și, odată cu acesta, posibilitatea unei lovituri convenționale împotriva NATO.
„Doctrina militară rusă permite un astfel de scenariu, iar armata a fost de mult pregătită pentru asta”, se arată în raport.
Analiştii identifică trei factori principali care ar putea determina Kremlinul să creadă că un conflict cu NATO este inevitabil. În primul rând, pot fi discursuri publice la scară largă care cer ca Rusia să fie pedepsită pentru crime de război. Chiar dacă guvernele occidentale rezistă presiunii, Kremlinul poate avea îndoieli că mai devreme sau mai târziu vor renunța, scrie Rand.
În al doilea rând, Rusia poate răspunde la o pregătire sporită sau la desfășurarea în avans a mijloacelor de atac pe distanță lungă ale NATO, caz în care sunt posibile lovituri preventive.
În al treilea rând, conducerea rusă poate decide că NATO este deja implicată în conflict, deoarece voluntarii și instructorii din Occident sunt în Ucraina, iar furnizarea de sisteme de arme moderne necesită consilieri tehnici.
În plus, escaladarea orizontală — adică implicarea unor noi părți în conflict — poate fi provocată de amenințarea înfrângerii militare sau a instabilității din Rusia, unde Kremlinul poate vedea „mâna” Occidentului.
„Scopul atacurilor preventive ale Rusiei va fi acela de a convinge rapid NATO să nu mai întreprindă operațiuni militare”, scrie Rand.
Pe 27 februarie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat transferul forțelor strategice într-un mod special de serviciu de luptă și a amenințat țările occidentale cu consecințe fără precedent dacă acestea interferează cu planurile sale în Ucraina. Statele Unite au luat sub control permanent armele nucleare rusești, iar țările UE au început să depoziteze urgent iod.
În mai, Ministerul rus al Apărării a efectuat de două ori exerciții în regiunea Kaliningrad folosind sisteme de rachete Iskander, care sunt capabile să transporte focoase nucleare și să ajungă în capitalele europene, până la Berlin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News