Data publicării:
Peste 500 kg de droguri, din care 88 kg de droguri de mare risc, au fost confiscate în primele 7 luni ale anului
Peste 1.600 de percheziții domiciliare, în urma cărora au fost confiscate 526 de kilograme de droguri, din care 88 de kilograme de droguri de mare risc, au avut loc în primele șapte luni ale anului.
În primele 7 luni ale anului 2023, pe linia combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, polițiștii de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române, împreună cu procurorii DIICOT au desfășurat 534 de acțiuni operative, în segmentul combaterii traficului de droguri, fiind destructurate 31 de grupuri infracționale organizate, transmite Poliția Română într-un comunicat de presă.
Astfel, ”au fost efectuate 1.623 de percheziții domiciliare, au fost reținute 843 de persoane, arestate preventiv 700 de persoane și 42 de persoane arestate la domiciliu. În total, au fost înregistrate 6205 de sesizări de natură penală, fiind efectuate activități în 13.274 de ordonanțe de delegare emise de către procurorii DIICOT.
Astfel, au fost confiscate 526 kg. de droguri și 76.215 comprimate, dintre care droguri de mare risc: 88 kg. și 19.588 de comprimate și droguri de risc: 438 kg. și 56.627 de comprimate.
De asemenea, au fost descoperite 984 de plante de cannabis, 635 kg masă verde și 3 laboratoare clandestine”, se arată în comunicatul IGPR.
Aproape 5 milioane de pastile cu efedrină
”Totodată, în urma perchezițiilor efectuate în România, la data de 1 martie 2023, la o grupare infracțională, specializată în scoaterea din circuitul civil a precursorilor de droguri de mare risc și trimiterea acestora pe teritoriul mai multor țări din U.E., în vederea producerii, în mod ilicit, a metamfetaminei, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină și pseudoefedrină și 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregatită pentru prepararea pastilelor.
Eficienţa instrumentelor implementate la nivelul Poliţiei Române şi strânsa cooperare cu instituţiile de aplicare a legii la nivel naţional s-au concretizat printr-o reacţie promptă ce a condus implicit la destrămarea unor grupări infracţionale complexe. 534 de acțiuni operative au vizat grupuri infracționale organizate, 31 fiind destructurate, iar 1241 de persoane au fost trimise în judecată.
Pentru combaterea traficului de droguri, cât și pentru destructurarea grupurilor de criminalitate organizată, în anul 2022, au fost efectuate 846 de acțiuni operative, pe acest segment, au fost destructurate 58 de grupuri infracționale organizate și au fost trimise în judecată 2.323 de persoane.
Totodată, au fost înregistrate 8.451 de sesizări de natură penală, fiind desfășurate activități în 25.814 ordonanțe de delegare emise de către procurorii DIICOT.
Acțiunile operative desfășurate de polițiști împreună cu procurorii DIICOT au avut ca rezultat, în anul 2022, confiscarea a peste o tonă de droguri și aproximativ o jumătate de milion de comprimate. Peste 1.000 de persoane au fost arestate preventiv, iar aproximativ 90 de culturi ilegale de droguri au fost descoperite și desființate.
La nivelul Laboratoarelor de analize și profil al drogurilor sunt testate anual peste 20.000 de probe.
Astfel, în anul 2021, au fost analizate 20.000 de probe, în anul 2022 – 22.000 de probe, iar în prima jumătate a anului în curs au fost analizate mai multe probe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Probele analizate provin din activitatea de combatere a traficului și consumului de droguri, iar volumul de probe reflectă eforturile structurilor implicate în combaterea traficului de droguri pentru a reduce disponibilitatea substanțelor interzise pe piața neagră.
Tot în acest domeniu, la data de 7 decembrie 2022, Inspectoratul General al Poliției Române a efectuat distrugerea a aproximativ 4.300 de kilograme de droguri (heroină, cocaină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, opium, M.D.M.A., bunuri care poartă urme de droguri și alte combinații de substanțe stupefiante) cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanțe periculoase.
Dintre acestea, o cantitate însemnată de substanțe stupefiante, respectiv 2,9 tone cannabis, a făcut obiectul unui singur dosar penal.
Obiectivele Poliției Române pe această linie de muncă vizează în continuare diminuarea infracţionalităţii în domeniul traficului și consumului de droguri şi a criminalității conexe, cu prioritate în combaterea traficului de droguri în proximitatea instituțiilor de învățământ și în cadrul evenimentelor publice”, se mai arată în comunicatul IGPR.
Citește și: DIICOT, anunț despre Vlad Pascu și problemele cu drogurile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News