Peste 50 de instrumente muzicale cu arcuş, inclusiv viori de colecţie, în expoziţia primului Concurs "Roman Boianciuc"
Peste 50 de instrumente muzicale cu coarde şi arcuş, incluzând viori, viole, violoncele şi contrabasuri, inclusiv trei viori de colecţie aparţinând celui care a fondat prima fabrică de viori la Reghin, Roman Boianciuc, au fost expuse în premieră de către Asociaţia Lutierilor din România în expoziţia primului Concurs Naţional de Vioară cu Participare Internaţională "Roman Boianciuc", aflat în desfăşurare la Reghin.
Dintre cele trei viori ale lui Roman Boianciuc una aparţine familiei lutierului, iar două au fost găsite între instrumentele propuse pentru casare la o filarmonică din ţară, fiind restaurate de către membrii Asociaţiei Lutierilor din România.
"Ne bucurăm că am reuşit să aducem în oraş viorile construite de maestrul Roman Boianciuc, le-am cules din diferite locuri din ţară, într-o stare destul de proastă, ne-am angajat să le reparăm şi să le aducem într-o stare de funcţionare. S-a şi cântat pe ele, părerile sunt bune şi ne bucurăm că am reuşit să le restaurăm, ne bucurăm că ne-au ieşit. Dacă concursul de interpretare se numeşte 'Roman Boianciuc', atunci şi noi ne-am simţit obligaţi să ne aducem contribuţia, pentru că ceea ce înseamnă construcţia de viori în Reghin a pornit de la domnul Roman Boianciuc. Atunci am venit cu partea noastră de expoziţie şi cu sprijin, în sensul că Marele Premiu este o vioară de maestru construită de unul dintre lutierii din Reghin. Au fost construite 11 viori de maestru, fiecare poartă un număr, pentru a nu influenţa sau favoriza pe cineva, iar câştigătorul îşi alege singur vioara. Numele lutierului va fi dezvăluit după ce se va face alegerea instrumentului", a declarat preşedintele Asociaţiei Lutierilor din România, Claudiu Mare.
Expoziţia de la Reghin a fost realizată de cei 27 de membri ai Asociaţiei Lutierilor din România, care includ şi fabricile specializate, nu doar lutierii, şi au fost expuse 30 viori, 10 viole, 10 violoncele şi câteva contrabasuri, plus o gamă de chitare şi mandoline aparţinând Hora Reghin.
Cât despre viorile Boianciuc, dorinţa Asociaţiei Lutierilor din România este ca acestea să rămână în patrimoniul său, angajându-se ca în schimbul instrumentelor care erau pe punctul de a fi casate, să confecţioneze o violă nouă.
"Am propus unei filarmonici din ţară să ne cedeze nouă o violă - fiindcă tot era propusă pentru casare - iar noi să construim o altă violă, mai mare. Un plan mai mare de-al nostru este să achiziţionăm câte o vioară construită de cei mai mari meşteri ai noştri şi îi menţionez aici, pe lângă Roman Boianciuc, pe cei care i-au urmat, Ciorba Nicolae, Precup Florea, Luca Ioan, Nagy Pavel şi lista poate continua, pentru a avea lucrările lor în patrimoniul asociaţiei", a precizat Claudiu Mare.
Expoziţia de la Reghin, deschisă luni şi marţi, porneşte de la instrumentele făcute de Roman Boianciu, cel care a înfiinţat prima fabrică de viori din România, în anii '50, actuala "Hora" Reghin, a contribuit la formarea multor lutieri din ţara noastră, a fost laureat al Premiului de stat pentru lutierie şi a participat la concursurile internaţionale din Polonia şi Franţa din anii 1963 şi 1966.
Pentru promovarea viorilor confecţionate la Reghin, oraş considerat Cremona României, organizatorul Festivalului Internaţional "Virginia Zeani", Marian Jurgiu, a iniţiat, în premieră, Concursul Naţional de Vioară cu Participare Internaţională "Roman Boianciuc", pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, care va avea loc în luna iunie a acestui an.
Concursul-festival a fost conceput având trei componente, una dintre acestea fiind cea de concurs, jurizat de un juriu internaţional, una de expoziţie de viori a lutierilor din Reghin şi una de concerte.
Etapa preliminară a Concursului "Roman Boianciuc" a avut loc în data de 10 mai, iar desfăşurarea etapelor finale a fost programată luni şi marţi, în finală intrând cinci tineri.
Concursul "Roman Boianciuc" oferă câştigătorilor premii în valoare totală de circa 10.000 euro, Premiul I va obţine 1.500 euro şi o vioară de maestru în valoare de 5.000 euro executată de lutierii din Reghin, Premiul II are o valoare de 1.000 euro, iar Premiul III - 500 euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News