Peste 400 de magistrați au semnat memoriul împotriva propunerilor CSM de modificare a legilor Justiției
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Lista magistratilor care au semnat un memoriu împotriva propunerilor CSM de modificare a legilor justiției se îngroașe, ajungând luni, la ora 16:00, la 405 nume, potrivit hotnews.ro. Scrisoarea de protest a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Național al Magistraturii și Ministerului Justiției .

Un număr de 405 de magistrați contesta tentativa Consiliului Superior al Magistraturi, condus de Marius Tudose, de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor. Este vorba despre cele 3 propuneri aflate la punctul 8 pe ordinea de zi a sedintei de marti, 21 iulie 2015, a Comisiei nr. 1 a CSM - independenta si responsabilizarea justitiei.

Citește și: O nouă revoltă a magistraților împotriva CSM

Modificarile criticate de magistrati sunt urmatoarele:

- reintroducerea numirii directe in functia de judecator ori procuror a magistratilor asistenti si a avocatilor cu vechime de cel putin 18 ani, exclusiv pe baza de interviu, la judecatorii si la parchetele de pe langa acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004)

Vezi AICI lista magistraților care au semnat memoriul

- schimbarea modalitatii de sustinere a examenului de promovare in functii de executie, prin instituirea ca proba a unei asa numite evaluari a activitatii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei conditii de participare in nota de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004)

- reintroducerea prevederii privind numirea fostilor magistrati cu vechime de minim 10 ani in functii vacante la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004).

Vezi AICI Memoriul 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel