Peste 40 kg de cocaină au fost găsite în livrările de banane către supermarketurile franceze
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Poliția franceză încearcă să identifice destinatarul după ce drogurile au fost găsite sub paleți în patru magazine

Zeci de kilograme de cocaină au fost găsite în livrări de banane către patru magazine ale unui lanț de supermarketuri francez, iar poliția nu este sigură cine erau destinatarii acestor droguri.

Angajații magazinelor Grand Frais din regiunea Bourgogne-Franche-Comté, în estul Franței, au fost uluiți să descopere între 40 kg și 50 kg de droguri ascunse sub paleții de banane și au dorit să îi asigure pe clienți că drogurile nu au intrat în contact cu fructele.

Acum, detectivii încearcă să rezolve misterul legat de modul în care drogurile, despre care se crede că provin din Columbia, au ajuns în paleți și – mai important – pentru cine erau destinate.

Olivier Caracotch, procurorul public din Dijon, în Burgundia, a declarat că 10 kg de cocaină au fost găsite în livrarea de fructe către magazinul Grand Frais din Beaune. Între 10 kg și 12 kg au fost găsite în livrări similare către alte trei magazine.

Capturi tot mai mari în Europa

Un purtător de cuvânt al Grand Frais a declarat: „Lucrăm îndeaproape cu poliția pentru a ne asigura că investigația decurge fără probleme și că personalul și clienții noștri sunt în siguranță.” Supermarketul a refuzat să ofere mai multe informații.

Bananele par să fie fructul preferat al traficanților de droguri din America de Sud, după ce o serie de transporturi de cocaină au fost capturate în Europa. Majoritatea cocainei provenea din Columbia.

În luna iulie, câinii special antrenați au găsit 6.000 kg de cocaină, cu o valoare estimată de 173 milioane de lire sterline, ascunsă într-un transport de banane în Ecuador, care era destinat Germaniei. În august, agenții vamali din orașul grec Salonic au descoperit aproximativ 93 kg de cocaină într-o navă din Ecuador care transporta banane.

În luna mai, aproximativ 250 kg de cocaină au fost găsite ascunse în cutii de banane într-un depozit din Colmar, în estul Franței. Poliția a găsit, de asemenea, un dispozitiv GPS de urmărire în acel transport. Detectivii credeau că drogurile erau destinate să ajungă în Germania, dar fuseseră trimise din greșeală în Franța.

Cea mai mare captură de droguri de clasa A din istoria Regatului Unit

În martie, oficialii vamali bulgari au confiscat 170 kg de cocaină de pe o navă care transporta banane către Europa din Ecuador, iar cu o lună înainte, oficialii britanici au declarat că au găsit 5,7 tone de cocaină într-un transport similar, fiind cea mai mare captură de droguri de clasa A din istoria Regatului Unit.

Un purtător de cuvânt britanic a declarat: „Anchetele sunt în desfășurare cu parteneri internaționali din toată Europa, având ca scop identificarea rețelelor criminale implicate."

"Pe baza prețurilor la nivel de stradă din Marea Britanie, cocaina ar fi avut probabil o valoare estimată de peste 450 de milioane de lire sterline", a continuat acesta.

Cea mai mare captură anterioară din Marea Britanie a fost de 3,7 tone de cocaină, descoperită tot la Southampton în 2022, iar în 2015 au fost găsite 3,2 tone la bordul remorcherului MV Hamal în Scoția.

Chris Farrimond, director NCA, a spus: „Această captură record va reprezenta o lovitură uriașă pentru cartelurile internaționale”, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel