Data publicării:

Peste 300 de replici ale cutremurului din 14 februarie din Oltenia

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea

Cutremurul din 14 februarie 2023, care a avut 5,7 grade magnitudine pe scara Richter, a avut peste 300 de replici. 

Cutremurul din data de 14 februarie a produs până în prezent 315 replici, numai în noaptea de miercuri spre joi cinci dintre acestea depăşind 3 pe Richter, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

˜Cea mai mare replică s-a produs joi, la ora 3:07, la o adâncime de 10,8 km, şi a avut magnitudinea de 4,2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV.

Seismul de marţi din judeţul Golj, cu magnitudine 5,7, a fost cel mai mare produs vreodată în zona respectivă.

Anterior, în 13 februarie, tot în acea zonă, s-a produs un cutremur de magnitudine 5,2, intensitate epicentrală V, la o adâncime de 16 km.

Potrivit INCDFP, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km. Alte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost în 1912 - 4,5, adâncime 10 km, 1916 - 3,9 adâncime 10 km, 1962 - 4, adâncime 16 km şi 1963 - 4,5, adâncime 10 km, scrie Agerpres. 

11 şcoli din Gorj s-au fisurat după cutremur 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat miercuri că în urma cutremurului din Gorj au apărut fisuri la clădirile a 11 şcoli şi că acestea urmează să fie expertizate."Avem 11 clădiri de şcoli care au avut fisuri. Elevii sunt acum în vacanţă. Până se întorc, aceste şcoli vor fi expertizate şi, bineînţeles, dacă sunt probleme, atunci nu se întorc elevii acolo. Dacă sunt doar aspecte superficiale, fisuri superficiale, normal, ele se repară, dar asta nu pune în pericol viaţa elevilor şi atunci ei se întorc la şcoală. Deci, evaluările se vor face în perioada asta, înainte ca elevii să se întoarcă la şcoală", a precizat Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

El a afirmat că seismul de marţi, cu o magnitudine de 5,7 grade, a afectat 22 de localităţi din 5 judeţe (Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea).

Potrivit şefului DSU, la clădirile afectate s-au produs fisuri care nu au afectat structura, dar urmează să fie realizate evaluări.

"Sunt mai mult fisuri, fisuri care nu reprezintă, până la acest moment, distrugeri structurale. Sunt fisuri externe, care se rezolvă de către locatari în mod normal, pentru că nu e afectată structura, şi locatarii pot să rămână în casele respective. Şi sunt aspecte care, da, trebuie să fie rezolvate în următoarea perioadă. Locatarul le rezolvă. Au fost evaluări făcute, se fac evaluări şi evaluările stabilesc dacă locuinţa necesită cineva să o părăsească sau nu. La acest moment nu s-a pus problema părăsirii vreunei locuinţe, având în vedere că fisurile sunt doar superficiale, sunt de pereţi, sunt de suprafaţă", a spus el.

Două persoane au suferit "răni uşoare" în urma seismului. "Una era chiar în sediul primăriei, care a fost afectată. Şi cealaltă în altă parte, dar nu au necesitat îngrijiri în care să fie necesară internarea sau îngrijiri complexe", a precizat Raed Arafat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel