Peste 300 de copii ar fi murit din cauza unor siropuri împotriva tusei. OMS îndeamnă la măsuri dure după ce s-au descoperit substanțe interzise în medicamentele luate de părinți fără rețetă
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 24 ian 2023, 08:28
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Organizația Mondială a Sănătății a cerut „acțiuni imediate și concertate” pentru a proteja copiii de medicamentele contaminate după o serie de decese ale unor minori, provocate de niște siropuri împotriva tusei.  

În 2022, peste 300 de copii - în principal cu vârsta sub 5 ani - din Gambia, Indonezia și Uzbekistan au murit din cauza unei leziuni renale acute, în decese asociate cu medicamente contaminate, a anunțat luni OMS într-un comunicat.

Siropurile de tuse fără prescripție medicală, aveau niveluri ridicate de dietilen glicol și etilenglicol, scrie The Guardian.

„Acești contaminanți sunt substanțe chimice toxice utilizate ca solvenți industriali și agenți antigel, care pot fi fatali chiar și în cantități mici și nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”, a transmis OMS.

Pe lângă țările de mai sus, OMS a declarat luni pentru Reuters că Filipine, Timorul de Est, Senegal și Cambodgia ar putea fi afectate, deoarece ar putea avea medicamentele, în continuare, la vânzare. Organizația a cerut măsuri în cele 194 de state membre pentru a preveni mai multe decese.

„Deoarece acestea nu sunt incidente izolate, OMS face apel la diferitele părți interesate cheie implicate în lanțul de aprovizionare medicală să ia măsuri imediate și coordonate”, a spus OMS.

OMS a trimis deja alerte specifice despre produse în octombrie și la începutul acestei luni, cerând ca acestea să fie scoase de pe rafturi. Acestea au vizat siropurile de tuse produse de India’s Maiden Pharmaceuticals și Marion Biotech, care sunt legate de decese în Gambia și, respectiv, Uzbekistan.

De asemenea, a emis un avertisment anul trecut pentru siropurile de tuse produse de patru producători indonezieni, PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex și PT AFI Pharma, care au fost vândute pe plan intern.

Companiile implicate fie au negat că produsele lor au fost contaminate, fie au refuzat să comenteze în timp ce investigațiile sunt în desfășurare.

OMS și-a reiterat apelul ca produsele marcate mai sus să fie scoase din circulație și a țărilor să se asigure că orice medicamente de vânzare este aprobat de autoritățile competente.

De asemenea, a cerut guvernelor și autorităților de reglementare să aloce resurse pentru a inspecta producătorii, a spori supravegherea pieței și a lua măsuri acolo unde este necesar.

Organizația le-a cerut producătorilor să cumpere numai materii prime de la furnizori calificați, să își testeze produsele mai amănunțit și să țină evidența procesului.

Furnizorii și distribuitorii ar trebui să verifice semnele de falsificare și să distribuie sau să vândă numai medicamente autorizate pentru utilizare, a adăugat OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?