Peste 30 de orfani de jihadişti au fost preluaţi de o delegaţie rusă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ / Imagine de Isa KARAKUS de la Pixabay
Foto ilustrativ / Imagine de Isa KARAKUS de la Pixabay
Peste 30 de orfani de jihadişti au fost preluaţi, duminică, de o delegaţie rusă de la autorităţile kurde.

Autorităţile kurde din nord-estul Siriei au predat duminică, unei delegaţii ruse, 34 de orfani care şi-au pierdut părinţii afiliaţi grupării jihadiste Stat Islamic, relatează AFP, conform Agerpres.

După ce au proclamat în martie 2019 căderea 'califatului' SI în Siria, kurzii solicită repatrierea a mii de femei străine şi copii ai jihadiştilor, care sunt în prezent ţinuţi în tabere suprapopulate.

Duminică, 34 de copii au fost predaţi unei delegaţii ruse conduse de trimisa preşedintelui rus Vladimir Putin pentru drepturile copiilor, Ana Kuzneţova, a constatat corespondentul AFP la Qamishli.

Este vorba despre 'orfani ruşi proveniţi din familii ale organizaţiei teroriste DAESH', a precizat într-un comunicat departamentul pentru afaceri externe al administraţiei semiautonome kurde. Copiii au între 3 şi 14 ani, a declarat pentru AFP un responsabil al departamentului, Fener Al-Kait, adăugând că până în prezent Rusia a repatriat cel puţin 169 de minori.

ONU semnala că aproximativ 10.000 de femei și copii străini trăiesc în tabăra Al-Hol, în corturi 

'Există şi alţi copii, vom coopera pentru a-i preda (autorităţilor ruse) în valuri succesive, în viitorul apropiat', a subliniat Kait, pe marginea unei conferinţe organizate pentru transferul copiilor.

Rusia a fost una dintre primele puteri străine care a organizat repatrieri din Siria, dar şi din Irak. În contextul apelurilor repetate ale kurzilor, majoritatea ţărilor, în special europene, refuză să-şi repatrieze cetăţenii.

'Pericolul SI rămâne miile de deţinuţi şi miile de familii din tabere (...), care păstrează ideologia extremistă', au avertizat recent forţele kurde, deplângând 'lipsa de acţiune de pe scena internaţională pentru a rezolva acest dosar'.

În februarie, un raport al ONU semnala 'cazuri de radicalizare, de formare, de colectare de fonduri' în tabăra Al-Hol, precizând că circa 10.000 de femei şi copii străini trăiesc în acest oraş de corturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel