Peste 3.000 de profesori, manifestație în faţa Prefecturii Iaşi: Nu mai vrem să fim umiliţi - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Peste 3.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar ieşean protestează în faţa Prefecturii Iaşi în semn de nemulţumire faţă de salarii, din cauza numărului mare de participanţi circulaţia în zona centrală a oraşului fiind permisă doar tramvaielor. 

Protestatarii din învăţământul preuniversitar, membri ai mai multor confederaţii sindicale din Iaşi şi judeţ, şi-au început manifestaţia cu melodia 'O lume minunată'. Ei spun că nu se vor întoarce în şcoli până când Executivul nu le va soluţiona revendicările salariale. Ei au în mâini pancarte improvizate pe coli de hârtie A4 sau pe bucăţi mari de carton pentru ambalaj pe care sunt inscripţionate mesajele 'Ghinion, nu cedăm', 'O lume minunată, acum ori niciodată', 'Vrem respect', 'Plătiţi ore suplimentare, nu libere la vară', 'Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi', 'Şi personalul nedidactic contează'.

'În anul 2000 am avut o grevă de aproximativ cinci săptămâni. România se afla într-o situaţie economică infinit mai proastă decât cea de acum. Şi totuşi, prim-ministrul de atunci, Mugur Isărescu, a găsit resursele pentru majorarea salariilor cu 80%. În anul 2000, când România era în incapacitate de plată, s-au găsit bani. Acum de ce nu se găsesc? Care este motivul pentru care nu aveţi bani?', a spus, în timpul protestului, liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă.

VIDEO

'Din păcate, aşa ne-a fost destinul. Trebuie să-l schimbăm. Totul are o limită. Nu mai vrem să fim percepuţi ca asistaţii sociali ai Guvernului. În această cheie ne privesc ei: le mai dăm un voucher, le mai dăm o zi liberă, eventual o mică vacanţă. Noi suntem profesorii României, de care ei îşi bat joc. Domnule Ciucă, v-aţi bătut joc, ca şi alte guverne, de personalul auxiliar şi personalul nedidactic. Vă spunem un secret pe care vă faceţi că nu-l cunoaşteţi: personalului auxiliar nu le-au mai fost majorate salariile din anul 2015', a mai zis Laviniu Lăcustă.

Protestatarii au scandat 'Unitate', 'Nu cedăm', 'Mincinoşii', 'Libertate'. 'Din Iaşiul istoric al României vă transmitem că nu mai vrem să fim umiliţi, nu mai vrem să fim paria societăţii, nu mai vrem să fim Cenuşăreasa României. Vrem demnitate, să muncim cu drag la clasă şi nu mai vrem minciunile dumneavoastră. Ne-aţi minţit zeci de ani de zile. Mincinoşii! Prin diverse metode, prin reţelele de socializare, vor să ne facă să cedăm şi să renunţăm la grevă. Părinţii sunt cu noi, elevii sunt cu noi. Multe dintre informaţiile care circulă pe reţelele de socializare sunt fake news. Vă rugăm să luaţi informaţiile de la noi. Ne cer să respectăm legislaţia, dar ei în decursul anilor nu au respectat nicio lege, niciuna. Tot timpul ne spun că nu se poate aplica un articol, un altul se prorogă', a spus Violeta Amariei, preşedinta Alianţei Sindicale Gheorghe Asachi, filiala Iaşi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel