Peste 2 milioane de români trăiesc cu această boală. "Din păcate, mulţi pacienţi pierd...”
Află în articol despre ce boală este vorba.
Peste 2,3 milioane de români trăiesc cu o boală cronică respiratorie, a declarat, miercuri, dr. Diana Păun, consilier prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale. Potrivit medicului, impactul acestor afecţiuni se resimte nu numai la nivel medical, ci şi la nivel social şi economic.
"În România, peste 2,3 milioane de oameni trăiesc cu o boală cronică respiratorie, iar impactul acestor afecţiuni se resimte nu numai la nivel medical, ci la nivel social şi economic. Costurile directe ale îngrijirii, pierderile de productivitate şi suferinţele pacienţilor şi familiilor lor adaugă o povară importantă asupra sistemului de sănătate şi asupra societăţii în ansamblu. Sănătatea românilor este legată indisolubil de sănătatea generală a fiecărei persoane, sănătatea fiind un factor determinant al unei societăţi funcţionale şi productive", a declarat Diana Păun la conferinţa "Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social", organizată în contextul Zilei Mondiale a Plămânilor 2024 de UMF 'Carol Davila' din Bucureşti şi Societatea Română de Pneumologie.
Dr. Diana Păun: Mulţi pacienţi pierd o mare parte din capacitatea pulmonară înainte de a resimţi simptome clare
În plus, dr. Diana Păun a explicat că suntem expuşi unor factori de risc major, cum este poluarea aerului, infecţiile respiratorii, iar toate acestea pot creşte riscul de apariţie al bolilor pulmonare cronice.
"Din păcate, mulţi pacienţi pierd o mare parte din capacitatea pulmonară înainte de a resimţi simptome clare şi de a se prezenta la medic. În acest context aş dori să subliniez importanţa măsurării constante a funcţiei pulmonare preventiv de-a lungul vieţii, pentru că aceasta poate facilita diagnosticarea timpurie şi intervenţia precoce în afecţiuni precum BPOC, reducând astfel riscul complicaţiilor grave şi diminuând povara financiară asupra sistemului de sănătate. Rolul comunităţii medicale în abordarea acestor provocări este esenţial. O abordare multidisciplinară ne permite să oferim pacienţilor cu boli pulmonare o îngrijire integrată, continuă, bazată pe colaborarea între specialităţi. (...) Doar prin parteneriate puternice între profesioniştii din domeniul sănătăţii, instituţiile academice, organizaţiile profesionale şi asociaţiile de pacienţi putem face o diferenţă reală în viaţa pacienţilor noştri şi în viitorul sănătăţii publice din România", a transmis Diana Păun.
Importanţa prevenţiei
Și Carmen Orban, consilier de stat - Cancelaria prim-ministrului, a subliniat că sănătatea plămânilor este vitală pentru bunăstarea generală a organismului, explicând că este crucial să-i acordăm o atenţie deosebită.
"Trebuie să fim conştienţi de necesitatea menţinerii plămânilor într-o stare optimă. (...) Problemele respiratorii, cum ar fi bolile BPOC, astmul, bolile oncologice de plămâni, tuberculoza, pot duce la creşterea ratei de spitalizare şi automat la costuri ridicate pentru întreg sistemul medical. De asemenea, productivitatea şi calitatea vieţii sunt influenţate major de existenţa bolilor respiratorii. Persoanele cu astfel de afecţiuni sunt absente foarte mult de la locul de muncă, ceea ce afectează productivitatea. Mai mult, activităţile zilnice ale unei astfel de persoane sunt limitate, ceea ce afectează în timp sănătatea mintală producând stres şi anxietate. De aceea, revin şi subliniez importanţa prevenţiei încă de la vârste fragede cu privire la aceste boli cronice - şi mă refer în primul rând la campanii de informare, conştientizare şi educaţie care se referă la renunţarea la fumat şi reducerea expunerii la poluanţi", a subliniat Carmen Orban.
Totodată, Carmen Orban amintit că Guvernul României, premierul Marcel Ciolacu încurajează clar măsurile care pot ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii publice şi asigurarea unei vieţi sănătoase, precum şi promovarea bunăstării tuturor, de toate vârstele, adăugând că deciziile autorităţilor trebuie să ţină cont de menţinerea în cea mai bună stare a sănătăţii întregii populaţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News