Peste 15.000 de milionari vor să părăsească Rusia în 2022
Peste 15.000 de milionari vor să fugă din Rusia în acest an. Cetăţenii bogaţi întorc spatele regimului lui Vladimir Putin după invadarea Ucrainei.
Se preconizează că aproximativ 15% dintre ruşii cu active de peste 1 milion de dolari vor să emigreze în alte ţări până la sfârşitul anului 2022, conform informaţiilor companiei Henley & Partners.
„Rusia are o hemoragie de milionari”, a spus Andrew Amoils, şeful de cercetare la New World Wealth, care a compilat datele pentru Henley.
„Persoanele bogate au emigrat anual din Rusia într-un număr aflat în creştere constantă în ultimul deceniu, un semn de avertizare timpurie al problemelor actuale cu care se confruntă ţara. Din punct de vedere istoric, prăbuşirile majore ale ţărilor au fost de obicei precedate de o accelerare a emigrării oamenilor bogaţi, care sunt adesea primii care pleacă, deoarece au mijloacele pentru a face acest lucru”.
Potrivit The Guardian, se estimează că Ucraina va suferi cea mai mare pierdere de persoane cu valoare netă ridicată ca proporţie din populaţia sa. 2.800 de milionari vor părăsi ţara până la sfârşitul anului.
Bogaţii lumii s-au mutat în mod tradiţional în SUA şi Marea Britanie, dar Henley a spus că se aşteaptă ca Emiratele Arabe Unite să devină destinaţia numărul 1 pentru emigranţii milionari.
„Marea Britanie şi-a pierdut coroana centrului bogăţiei, iar SUA se estompează rapid ca un magnet pentru bogaţii lumii, fiind de aşteptat ca EAU să le depăşească la nivel global în 2022”, a spus Henley în raportul său, care se bazează pe „urmărirea sistematică a tendinţelor internaţionale de migrare a averii private”.
De asemenea, se aşteaptă să se mute un număr mare de milionari în „cele trei doamne M”: Malta, Mauritius şi Monaco. „Malta a fost una dintre cele mai mari poveşti de succes ale Europei din ultimul deceniu, nu doar în ceea ce priveşte migraţia milionară, ci şi în ceea ce priveşte creşterea generală a bogăţiei”, a spus Amoils. „În prezent, este una dintre pieţele cu cea mai rapidă creştere din lume, cu o creştere a averii în dolari americani de 87% între 2011 şi 2021. Cetăţenia sa prin procesul de naturalizare a adus o nouă bogăţie substanţială naţiunii insulare şi a fost creditată cu propulsarea creşterii puternice a Maltei în mai multe sectoare, inclusiv servicii financiare, IT şi imobiliare. Se preconizează că aproximativ 300 de milionari se vor muta în Malta în 2022”.
Naţiunea insulară din Oceanul Indian, Mauritius este descrisă de Henley ca un „magnet al bogăţiei” datorită creării unui centru financiar internaţional care oferă reduceri fiscale semnificative.
Ţara nu are impozit pe câştigul de capital, nici impozit pe moştenire şi are doar o cotă maximă de impozitare de 3% din companiile globale. Monaco i-a atras de multă vreme pe superbogaţi lumii pentru că nu percepe impozit pe venit, impozit pe câştig de capital sau impozit pe proprietate.
A fost descoperit miliardarul rus care este ”proprietarul paravan” al iahtului de 500 de milioane de dolari al lui Putin
Departamentul de Justiție al SUA susține că Eduard Khudainatov, fostul CEO al gigantului petrolier de stat Rosneft, acționează ca ”proprietar paravan” pentru trei superiahturi deținute de Vladimir Putin și doi oligarhi ruși.
Eduard Khudainatov este unul dintre cei mai misterioși oligarhi ai Rusiei. Fost director general al companiei petroliere de stat ruse Rosneft și asociat de multă vreme al lui Igor Sechin – actualul șef al lui Rosneft și mâna dreaptă a lui Putin –, Khudainatov, în vârstă de 61 de ani, era în mare parte necunoscut în afara țării sale natale până luna trecută.
Compania sa independentă de petrol, cunoscută sub inițialele rusești NNK, a fost un jucător relativ mic în industria petrolieră a Rusiei până la un acord de succes cu fostul angajator al lui Khudainatov, Rosneft, în decembrie 2020.
Dar obscuritatea lui Khudainatov s-a încheiat în mai, când autoritățile americane l-au identificat drept proprietarul proxy a două megayacht-uri: Scheherazade care a fost legată de președintele rus Vladimir Putin, și Amadea, iahtul deținut de mogul rus al aurului, sancționat, Suleiman Kerimov. Autoritățile americane au confiscat Amadea în Fiji după o bătălie juridică de o lună, pe 7 iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News