Data publicării:

Peste 15.000 de copii ai căror părinți nu au venituri, lăsaţi fără tichete educaționale

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Peste 15.300 de copii ai căror părinți au declarat că nu au venituri nu au primit până acum tichetele educaționale de 500 de lei, la 6 luni de când a început anul școlar 2022-2023. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) solicită inspectoratelor școlare transmiterea documentelor de eligibilitate, conform unui document obținut de Edupedu.ro. Acest lucru se întâmplă în situația în care cei peste 15.300 de copii sunt în lista finală a beneficiarilor încă din luna octombrie.Circulara este semnată de Petronel Munteanu, secretar general adjunct la Ministerul Investițiilor și Finanțelor Europene.

Până la acest moment, niciun oficial al MIPE, fie ministrul Marcel Boloș sau alt reprezentant guvernamental, nu a menționat că ar fi o problemă cu listele finale transmise de inspectorate. În situația de a nu primi banii sunt chiar copiii care ar avea cea mai mare nevoie de aceste tichete de sprijin, atât timp cât părinții lor au declarat la școală că nu au venituri de niciun fel.

Proiectul prin care ar fi trebuit să primească până acum tichete de sprijin educațional este finanțat din fonduri europene și, în mod paradoxal, deși obiectivul programului este acela de „sprijinire a copiilor dezavantajați”, iar scopul acela de prevenire a abandonului școlar și de îmbunătățire a condițiilor pentru frecventarea școlii, de către copiii din familii dezavantajate, cei peste 15 mii de copii care provin din familiile cele mai dezavantajate au fost lăsați până acum, timp de 6 luni, fără tichetele sociale pentru sprijin educational.

Rămaşi pe dinafară

Este vorba despre 15.313 de copii care ar fi trebuit să primească cei 500 de lei până acum. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene solicită pentru cei cu venitul 0 următoarele documente: cererea depusă la începutul anului școlar de către părinte/reprezentantul legal la unitatea școlară și adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022 din care să reiasă venitul 0. „Vă rugăm să ne acordați sprijinul în vederea clarificării situației celor 15.313 preșcolari și elevi aflați în lista finală (7 octombrie 2022) pentru care lipsește informația venit mediu/membru al familiei, solicitând inspectoratelor școlare județene transmiterea documentelor de eligibilitate pentru aceștia (cererea depusă la începutul anului școlar de către părinte/reprezentantul legal la unitatea școlară și adeverința de venit aferentă lunii iulie 2022 din care să reiasă venitul 0)”, precizează Ministerul investițiilor și Proiectelor Europene.

Dacă nu sunt menționate veniturile, nu poate fi emis tichetul social, după cum este menționat în documentul obținut de Edupedu.ro: „Facem precizarea că acolo unde nu sunt menționate veniturile sau datele de identificare ale copiilor și/sau părinților/reprezentanților legali ai acestora, nu se poate emite tichetul social pe suport electronic.”

Conform sursei citate, „acest demers este necesar pentru a evita efectuarea unor cheltuieli neeligibile din fonduri europene care ulterior ar trebui să fie finanțate din bugetul de stat.”

Potrivit surselor Edupedu.ro, școlile au trimis listele finale încă din luna septembrie la inspectoratele școlare, iar pentru fiecare copil introdus în acele liste există dosarul cu documentele depuse de familie, documente care conțin adeverințele de venit solicitate. Acele liste au fost deja verificate, asumate de școli și apoi reverificate de către inspectorii școlari. Inspectoratele școlare le-au trimis atât la Ministerul Educației cât și la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, mai arată sursele citate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel