Peste 100 de transplanturi medulare realizate la CTM al Spitalului Universitar București. Dr. Bumbea: O bornă a maturității acestui compartiment
România a realizat peste 100 de transplanturi medulare în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București începând din 2018 de când Compartimentul de Transplant Medular SUUB a fost acreditat.
Peste 100 de transplanturi medulare au fost realizate până în prezent, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), începând din 2018, de când Compartimentul de Transplant Medular (CTM) al spitalului a fost acreditat din octombrie 2018.
Astfel, CTM are în structură 5 camere sterile cu presiune pozitivă prevăzute cu filtre HEPA de înaltă performanță și 8 paturi în Pretransplant, iar în laboratorul de celule stem se realizează numărătoarea de celule stem hematopoietice din sânge integral și din grefoanele de celule stem hematopoietice, evaluarea răspunsului și a bolii minime reziduale prin imunofenotipare prin citometrie în flux.
Serviciile oferite în compartiment sunt afereză de celule stem hematopoietice, transplant de celule stem hematopoietice, imunoterapie și terapii celulare cu anticorpi bispecifici.
În ianuarie 2024, transplantul numărul 100
În ultimii 5 ani au fost tratați, având indicație de transplant, 110 de pacienți cu mielom multiplu, limfom Hodgkin și non-Hodgkin și au fost efectuate peste 200 de proceduri de recoltare de celule stem. Transplantul cu numărul 100 a fost realizat în luna ianuarie 2024 la un pacient cu transplant in tandem pentru mielom multiplu.
”Transplantul cu celule stem hematopoietice reprezintă o procedură de consolidare a răspunsului terapeutic, cu indicație oncohematologică la adulți în special în leucemiile acute, limfoame, mielom multiplu, sindroame mieloproliferative cronice.
Este o metodă de terapie celulară de înaltă performanță care crește șansele de răspuns terapeutic la pacienții cu risc înalt și cei care pierd răspunsul la terapia standard.
Mă bucur că ideea de a crea acest compartiment de Transplant Medular a fost susținută permanent de comitetul director al SUUB, și considerăm că acest număr de 100 transplanturi autologe efectuate reprezintă o bornă a maturității acestui compartiment.
Mulțumesc tuturor colegilor din SUUB care ne ajută în îngrijirea integrată a pacienților din trasnsplant și colegilor din instituțiile medicale cu care colaborăm în derularea programului național de transplant, a declarta prof. dr. Horia Bumbea, coordonatorul Compartimentului de Transplat Medular, în cadrul evenimentul care a marcat realizarea celor peste 100 de transplanturi medulare și care a reunit atât medici din spital, cât și din instituțiile partenere, precum și pacienți care au beneficiat de această procedură salvatoare de vieți.
”Munca în echipa este foarte importantă, ne susțin colegii cardiologi, gastroenterologi, ne susțin toate laboratoarele și avem sprijinul și colegilor de la Fundeni și Colțea și în special a echipei manageriale de la SUUB, care depășind momentele grele din perioadele pe care le-am trecut, au făcut din transplant una din prioritățile spitalului, a declarat prof. Ana Maria Vlădăreanu, șef secție Hematologie de la SUUB.
Anual, mii de adulți din întreaga lume află că suferă de leucemie sau alte boli grave ale sistemului sanguin. ”Pentru mulți dintre aceștia, transplantul de celule stem hematopoietice reprezintă singura șansă de a învinge boala. Prin fiecare transplant realizat în cadrul SUUB, reiterăm angajamentul nostru pentru performanță medicală și compasiune pentru pacienți”, au transmis reprezentanții SUUB într-o postare pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News