Pestă porcină, situație alarmantă la Brăila. Numărul focarelor a crescut
Numărul focarelor de pestă porcină africană din judeţul a ajuns la 117, din care 9 în exploataţii comerciale şi 2 cazuri la mistreţi, despăgubirile acordate fiind de aproximativ 150 milioane lei, potrivit Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila.
Cele mai mari despăgubiri la nivelul întregii ţări pentru pesta porcină africană au fost plătite în judeţul Brăila, unde au fost despăgubite 2.999 de exploataţii, dintr-un total de 3.206, valoarea sumelor acordate fiind de 147.282.990 de lei.
Primul focar de pestă porcină din judeţul Brăila a fost confirmat în comuna Frecăţei, în luna iulie, localitatea unde, în luna octombrie, au fost introduşi 40 de porci santinelă. Ei sunt monitorizaţi şi, dacă se constată că nu se îmbolnăvesc, se va considera că aici virusul nu mai există, iar localnicii pot relua activitatea de creştere a porcilor.
După introducerea porcilor santinelă, în judeţul Brăila a fost prezentă o delegaţie a Comisiei Europene, pentru a verifica modul în care s-a acţionat pentru combaterea pestei porcine în judeţ. Rezultatele acestei verificări nu au fost făcute încă publice.
Potrivit DSVSA, medicii veterinari care au participat la acţiunile de lichidare a focarelor de pestă porcină africană din judeţul Brăila vor beneficia de timp liber compensator pentru orele suplimentare efectuate, având în vedere că ei nu pot fi plătiţi pentru acele ore efectuate, pentru că în bugetul instituţiei nu sunt alocate fonduri la capitolul "Cheltuieli de personal" pentru orele suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News